Szuper bagel recept egy brooklyni péktől
Hát ezt nem nekem találták ki. De ha egyszer muszáj? Bár lehet néhány helyen a városban bagelt kapni, egyik sem győzött meg igazán. Nem elég rágós, nem elég nyúlós, túl kenyérszerű, morzsálódós. Egy helyen van olyan, amire azt mondom, na ez az. Vagyis tényleg muszáj, mármint sütni. És főzni, mert azt is kell. És kell hozzá a malátaszirup, mert anélkül nem az igazi, meg a jó liszt, amire egyszer rátaláltam (nem magyar, sajnos), aztán azóta is keresem. Szóval az egész egy macera, na.
De kell, mert két dologra tudok nagyon vágyni Amerikából: a jó bagelre, és az ún angol muffinra, ami egy sütőlapon sütött, íróval készült élesztős péksütemény, de ne kanyarodjunk el, most a bagel van terítéken. Hiszen világnapja is van! A legfontosabbak: malátaszirup a bioboltokból, a jó liszt pedig magas sikértartalmú, minimum kenyérliszt, de még annál is nagyobb gluténtartalmú, sok sikert hozzá, én nehezen találom. Egyébként nem nagy ördöngősség, csak kicsit hosszadalmas, mert több lépésből áll. Az első, 2-2 ½ órás kelesztés után meg kell formázni, ideális esetben egy napot hűteni, majd leforrázni, és csak ezután kisütni (és még közben is megfordítani). Nem egy könnyű meló, de megéri!
Itt az elég autentikus forrásból, egy brooklyni péktől származó receptem, ami nálam a non-plus-ultra bagel, az otthoni körülmények ellenére is.
Hozzávalók
- 1 ½ tk instant élesztő
- 3 tk malátaszirup
- 375 ml langyos víz
- 75 dkg kenyérliszt
- 2 tk só
- mák, szezámmag, egyéb feltét (én hagymával imádom)
Elkészítés
Keverd el az instant élesztőt a vízzel és 1 tk malátasziruppal, futtasd fel, míg habos nem lesz, majd keverd hozzá a maradék szirupot is.
Egy dagasztókaros robotgép táljában keverd össze a lisztet a sóval, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket is. Dagaszd kb. 5 percig, míg összeáll és sima nem lesz, aztán fedd le és hagyd 2-2 ½ órát kelni, amíg kétszeresére nem dagad. Ha mindezt kézzel csinálod, akkor keverj mindent össze egy tálban, majd ha nagyjából összeállt, akkor egy gyúródeszkán (nem kell lisztezni) gyúrd-dagaszd simára, majd ugyanúgy hagyd kelni. Ha megkelt, akkor gyúrd át, és oszd kb. 12 egyenlő labdára, majd ezekből a labdákból formázz hurkákat, amikből aztán gyárts a két végén összetapasztott karikákat. Ezeket előre kikészített, sütőpapírral bélelt tepsiken vagy tálcákon vagy keleszd még a duplájára, kb. 1 óra alatt, vagy a sokkal jobb eredmény érdekében 18-24 órára tedd a hűtőbe, viszont így kb. fél órával azelőtt, hogy bármit kezdenél vele, vedd ki, hogy szobahőmérsékletű legyen.
Most jön az izgalmas rész.
Egy nagy lábosban forralj sós vizet, a sütőt melegítsd elő 220ºC-ra. A használt feltéteket készítsd ki egy tálba a tűzhely mellé, ahogyan egy rácsot is, amin lecsöpögteted. A bageleket mindkét oldalukon 30-30 másodpercig főzd, majd az egyik oldalát mártsd meg a magokban, ha használsz ilyet, aztán mehet a rácsra lecsöpögni. A sütőpapíros tepsin süsd a magos felével LEFELÉ 7 percig, majd fordítva is 7 percig. A rácson hűtsd ki teljesen.