Szilvás trifle
Az angol trifle klasszikusan nagy, talpas üvegtálban készül, amelyben gyönyörűen látszanak a rétegek. Alulra piskóta jön, ezt sherryvel – esetleg más likőrrel – locsolják meg. Erre gyümölcsréteg kerül, általában friss és főzött gyümölcsök vegyesen, ezt legtöbbször főzött vaníliás krém követi. Végül pedig jöhet a tejszínhab és ha szeretnénk, a díszítés. Persze az alapokat kedvünkre variálhatjuk, én most szilvabefőttel készítettem, a krém és a hab közé pedig még egy réteg babapiskótát is tettem.
Hozzávalók
kb. 6 adaghoz- A piskótához:
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- ízlés szerint további porcukor
- Az összeállításhoz:
- kevés sherry (vagy alkoholmentes verzióban a kompót leve)
- 1 üveg (38 dkg töltőtömeg) szilvabefőtt
- 5-6 db babapiskóta
- 1,5 dl habtejszín
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral 2-3 percen keresztül keverjük, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet. Fellazítjuk egy kevés tojásfehérjével, majd a többi tojásfehérjét óvatosan, spatulával beleforgatjuk.
A masszát egyenletesen, téglalap alakban elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felkockázzuk.
A krémhez a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk. Néhányszor átkeverve, lefedve hagyjuk kihűlni, utána adhatunk még hozzá ízlés szerint kevés porcukrot.
Egy desszertes tál aljába beleszórjuk a piskótakockákat, meglocsoljuk a sherryvel vagy a kompót levével (elég egy kevés, ne ázzon át!). Erre kerül a lecsepegtetett szilvabefőtt, a kihűlt krém, majd a babapiskóták, végül pedig a hideg, habbá vert tejszín. Behűtve tálaljuk.