Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szilvás trifle

Ma van a trifle világnapja!
2021. April 18.

Az angol trifle klasszikusan nagy, talpas üvegtálban készül, amelyben gyönyörűen látszanak a rétegek. Alulra piskóta jön, ezt sherryvel – esetleg más likőrrel – locsolják meg. Erre gyümölcsréteg kerül, általában friss és főzött gyümölcsök vegyesen, ezt legtöbbször főzött vaníliás krém követi. Végül pedig jöhet a tejszínhab és ha szeretnénk, a díszítés. Persze az alapokat kedvünkre variálhatjuk, én most szilvabefőttel készítettem, a krém és a hab közé pedig még egy réteg babapiskótát is tettem. 

Hozzávalók

kb. 6 adaghoz
  • A piskótához:
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint további porcukor
  • Az összeállításhoz:
  • kevés sherry (vagy alkoholmentes verzióban a kompót leve)
  • 1 üveg (38 dkg töltőtömeg) szilvabefőtt
  • 5-6 db babapiskóta
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítés

 

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral 2-3 percen keresztül keverjük, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet. Fellazítjuk egy kevés tojásfehérjével, majd a többi tojásfehérjét óvatosan, spatulával beleforgatjuk.

A masszát egyenletesen, téglalap alakban elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felkockázzuk. 

A krémhez a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk. Néhányszor átkeverve, lefedve hagyjuk kihűlni, utána adhatunk még hozzá ízlés szerint kevés porcukrot. 

Egy desszertes tál aljába beleszórjuk a piskótakockákat, meglocsoljuk a sherryvel vagy a kompót levével (elég egy kevés, ne ázzon át!). Erre kerül a lecsepegtetett szilvabefőtt, a kihűlt krém, majd a babapiskóták, végül pedig a hideg, habbá vert tejszín. Behűtve tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszi zellersaláta

Friss és könnyű tavaszias saláta zsenge angol zellerrel, majonézes öntettel.

Aszalt gyümölcsös csiga

Amíg várunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, jöhetnek az aszalványok!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!