Szalonnás stangli
Biztos vagyok benne, hogy aki fogyaszt húst, annak van legalább egy kedvenc szalonnás étele. A szeptember 5-i nemzetközi bacon/szalonna napra éppen ezért alig tudtam eldönteni, hogy mit is készítsek. Mivel épp elkezdődött a suli, ezért egy péksütire esett a választásom. Tejföl, sajt és bacon, szuper trió, ugye?
Hozzávalók
5 darabhoz- 25 dkg kenyérliszt
- fél csomag instant élesztő
- 2 nagy csipet só
- 1,5 dl langyos tej
- 2 evőkanál olívaolaj
- kevés tejföl
- 5 db hosszabb baconcsík
- 1 kis marék reszelt sajt
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk a langyos tejet és az olajat, megdagasztjuk, sima felületű tésztává gyúrjuk.
A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 5 egyenlő méretű darabra osztjuk. Mindből gombócot formázunk, egyesével rúddá hengergetjük.
Minden rudat hézagosan áttekerünk egy-egy baconcsíkkal, a csíkok végeit úgy rendezzük, hogy lefelé legyenek. Sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk a stanglikat. A baconnel nem takart részeit a tésztának bekenjük tejföllel, majd az egészet megszórjuk a lereszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a stanglikat.