Sütőtökös gnocchival az őszbe!
Hozzávalók
- 50 dkg sütőtök
- 1 tojás
- 25 dkg tönkölyliszt
- só, bors
- 1 csipet Cayenne bors
- 3 ek vaj
- 8-10 zsályalevél
Elkészítés
Nemrég írtam a Cucina biancáról, ami tulajdonképpen az olasz hegyi konyha comfort food tagozata. Ha belegondolok, akkor azért az olasz konyha általában véve is igen gazdag comfort foodban, a tészták legalábbis nekem mind azok, a gnocchi pedig kiemelkedően melengető. Krumplis tésztanudlik finom szószban, mi lehetne ennél melegséget adóbb, szívet bazsajgatóbb?
Hát persze, hogy a sütőtökös gnocchi. Egyrészt juszt sem maradok ki a sütőtök hullámból, ami itt az Ízes életen végigsöpört. Másrészt ha már sütőtök, akkor legyen sós, mert szerintem pont ezért zseniális a tök: az édeskés zöldséghez szuperül megy nagyon sok fűszer, pl. a chili, a rozmaring, a zsálya, és a só, sok só, meg persze bors. És hát ez a sütőtökös gnocchi pont ilyen: a tésztájában van egy icinke picinke chili, a szósz pedig zsályás. Én legjobban zsályás barna vajjal szeretem, mert ez nemcsak, hogy egyszerű, de fantasztikusan finom is. Viszont felfedeztem, hogy két dologtól extranyerő gnocchi lesz. Az egyik, hogy elkezdtem tönkölylisztet használni: az egy dolog, hogy egészségesebb, de az íze is kicsit diós, ezért aztán nagyon jól illik a sütőtökhöz. A másik, hogy a gnocchit megpirítom főzés után – ugye érted? Karamellizálódik a sütőtök!!! Ez már egy egész más szint, innentől van az, hogy aki megeszi, az beszélni kevésbé, jólesően mormogni viszont annál inkább tud.
1. Viszonylag ritkán veszek fél kg sütőtököt, ezért azt szoktam csinálni, hogy szokás szerint megsütöm sütőben az egész tököt, de már előre nyersen lemérek ennyit, és csak azt használom a gnocchihoz, a többit meg megeszi a család, vagy más készül belőle.
2. Tehát botmixerrel pürésítem a tököt, majd – figyelem – megy vissza a tűzhelyre, közepesen magas lángra, hogy a lehető legjobban kiszáradjon. 6-7 perc alatt jó is lesz.
3. Hagyd kihűlni, aztán mehet a keverés: liszt, tojás, tök, só és bors, csak arra vigyázz, ne keverd túl.
4. Ha megvagy, egy kezelhető tésztát kell, hogy kapj, amiből ujjnyi vastag hurkákat kellene gyártanod, majd ezeket ujjpercnyi darabokra kellene vágnod.
5. Mindezt enyhén lisztezett felületen persze.
6. Ha megvagy, és időd is van, akár villával is benyomkodhatod a nudlik egyik oldalát, így jobban megtapad majd rajta a szósz.
7. Lobogó sós vízbe dobva 1-2 perc alatt feljön a víz színére, azaz megfő.
8. Pont ezért, mielőtt elkezded főzni, olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, majd ha már nem habzik, dobd bele a zsályát és közepes lángon hagyd tovább pirulni, míg azt nem látod, hogy barnás színe lesz, és közben diós illatot érzel.
9. Ekkor már beleszedheted a kész gnocchit, amit pár perc alatt piríts is meg.
10. Sózd, tálald kevés parmezánnal, és alélj el. Jó étvágyat!