Sütőtökkrémleves sült sütőtökből
Hozzávalók
4 adaghoz- 1 kisebb, kb. 80-90 dkg-os sütőtök
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál morzsolt zsálya (vagy 3-4 zsenge levélke felaprítva)
- só, őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- ízlés szerint tört csili
- 2 dl cukrozatlan habtejszín vagy főzőtejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 kis marék tökmag a tálaláshoz
Elkészítés
A tököt héjastól hosszában kettévágjuk, majd a szeleteket vágott felükkel felfelé, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, majd eltávolítjuk a magokat, és kikanalazzuk a héjból a tökhúst.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra aprított hagymákat megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a zsályát, a tökhúst, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint adunk hozzá csilit is. Felöntjük 1 l vízzel (vagy még finomabb zöldségalaplével készítve), összeforraljuk, majd negyedórát főzzük, hogy a hagymák is jól megpuhuljanak. Ezután botmixerrel simára turmixoljuk.
A tejszínt simára keverjük egy kevés levessel, valamint pár evőkanálnyi vízben a keményítőt szintén simára keverjük. Mindkettőt a levesbe csorgatjuk, és még egyet forralunk rajta.
Forrón, tökmaggal megszórva tálaljuk.