Sütés nélküli chiatorta
Ugyan nem megszokott torta alapanyag a szuperélelmiszernek számító chiamag, azonban zselésítő tulajdonságának köszönhetően erre a célra is nagyon jól felhasználható.
Hozzávalók
egy 22 cm-es tortaformához- Tészta:
- 8 dkg királydatolya
- 5 dkg natúr mandula
- 10 dkg nagy szemű zabpehely
- Töltelék:
- 40 dkg görög joghurt
- 5 dkg chiamag
- 2 evőkanál vaníliaaroma
- 5 dkg porrá őrölt eritrit
- 10 g agar-agar
- 2 dl (növényi) tej
Elkészítés
Az alaphoz félórára meleg vízbe áztatjuk a datolyát és a mandulát, majd 1 dl áztatóvízzel aprítógépben folyékonyra turmixoljuk.
Egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zabpelyhet. Közben folyamatosan kevergetjük, mert hamar megéghet. Beleszórjuk a datolyás-mandulás masszába, majd egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk a szélén kb. 2cm-es peremet képezve.
A chiamagot alaposan elkeverjük a görög joghurtban. Vaníliaaromával ízesítjük, porrá őrölt eritrittel édesítjük, majd pár percig állni hagyjuk, hogy a magok felduzzadjanak.
Eközben feloldjuk az agar-agart a tejben, majd felforraljuk, és 2 percig főzzük. Hozzáöntjük a chiás joghurthoz, alaposan elkeverjük, majd a zabpelyhes alapra öntjük. Lefedjük alufóliával, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap óvatosan eltávolítjuk a tortaforma oldalát, majd friss gyümölcsökkel díszítjük a süteményt.