Spárgás tarhonya
Hozzávalók
2 adag- 12dkg házi tarhonya
- 1 szelet (kb. 3dkg) füstölt császárszalonna, felkockázva
- 3-4 szál újhagyma, felkarikázva
- 1 csomag vékony zöldspárga
- nagy marék pecorino, vagy más kemény juhsajt vagy parmezán
- só
- bors
- olaj
Elkészítés
Csöpp olajon megpirítjuk a felkockázott császárszalonnát.
A zsírjában megfuttatjuk a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a házi tarhonyát, erős lángon átpirítjuk. Felöntjük 3dl vízzel (esetleg alaplével), sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul, házinál ez hosszabb ideig tart, mint a gyárinál, kb. 20 perc.
Ha a végére nem főtt el az összes folyadék, fedő nélkül, erős lángon főzzük, elpárologtatjuk.
A főzési idő alatt előkészítjük a spárgát: legalsó, esetlegesen fás részét eltávolítjuk, meghámozzuk. A spárgafejeket levágjuk, a spárga szárát kb. 1/2cm vastagra felkarikázzuk.
Amikor a tarhonya megpuhult, a legvégén hozzáadjuk a spárgakarikákat és fejeket. Fedő alatt, kb. csak fél percig főzzük így, a spárga enyhén ropogjon, semmiképpen ne főjön szét, éppen csak az étel saját gőze átmelegítse.
Hozzákeverünk egy marék reszelt pecorinót (vagy parmezánt). Azonnal tálaljuk.