Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tejfölös-sóskás töltött karalábé

Adásban volt: 2013. március 19.
A recepthez tartozó videó
A töltött karalábé és a sóska a tejfölös savanykás szószban igazi tavaszi, nyári étel.
2016. március 26.

Hozzávalók

4-6 személyre
  • 4 karalábé, levelekkel együtt
  • 30dkg darált sertéshús
  • 5dkg finom szemcséjű bulgur
  • 1 egész tojás
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • ujjnyi gyömbér, lereszelve
  • 1 evőkanál olívaolaj

  • bors
  • 8dl szárnyas-, vagy zöldség alaplé
  • 10dkg sóska (pucolt súly), finomra aprítva
  • 2dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • negyed citrom leve
  • 1 csokor friss menta
  • csipet cukor

Elkészítés

Elkészítjük a tölteléket: sós vízben puhára főzzük a bulgurt vagy a rizst, majd összekeverjük a darált hússal, a tojással, a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel. Sózzuk, borsozzuk. A karalábé leveleiből tőtikéket készítünk: ehhez a nagyobb leveleket használjuk, a középső, vastag szár mentén egy-egy levelet elfelezünk. Nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, a leveleket néhány másodpercig blansírozzuk, majd azonnal jeges vízbe mártjuk, és konyharuhán leszárítjuk. A levelekre egy-egy kávéskanál tölteléket helyezünk, majd feltekerjük. A karalábékat vízszintesen félbevágjuk,  közepüket karalábévájóval kiszedjük. Az alján levágunk egy-egy vékony szeletet, hogy megálljanak. Az üregeket megtöltjük a hússal. Lábasba állítjuk a karalábékat, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a sóska felét. Fedő alatt, kb. 35-40 percig főzzük, amíg a karalábé megpuhul, de nem fő szét. A főzés 25-dik percében a lábasban, körbe elhelyezzük a tőtikéket is. Egy tányérra kivesszük a karalábékat és a tekercseket, a levéhez hozzáadjuk a sóska másik felét, majd keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük. Ízesítjük citromlével, csipet cukorral és friss mentával. Visszatesszük a zöldségeket. Tálaláskor még meglocsolhatjuk citromos olívaolajjal.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sültpaprikás karalábé-krémleves

Sültpaprikás karalábé-krémleves

Amikor szín, íz, illat és állag harmonikus egységet alkot, az pontosan ez a sültpaprikás karalábé-krémleves.

Sárgabarackos málnás diós piskóta

A megunhatatlan piskóta most barackos, málnás variációban.
Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

Füstölt sonkás, savanyú káposztás melegszendvics

A világ egyik leghíresebb szendvicse, a Reuben szendvics, füstölt sonkával, sajttal és savanyú káposztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!