Tejfölös-sóskás töltött karalábé
Hozzávalók
4-6 személyre- 4 karalábé, levelekkel együtt
- 30dkg darált sertéshús
- 5dkg finom szemcséjű bulgur
- 1 egész tojás
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- ujjnyi gyömbér, lereszelve
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- 8dl szárnyas-, vagy zöldség alaplé
- 10dkg sóska (pucolt súly), finomra aprítva
- 2dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- negyed citrom leve
- 1 csokor friss menta
- csipet cukor
Elkészítés
Elkészítjük a tölteléket: sós vízben puhára főzzük a bulgurt vagy a rizst, majd összekeverjük a darált hússal, a tojással, a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel. Sózzuk, borsozzuk. A karalábé leveleiből tőtikéket készítünk: ehhez a nagyobb leveleket használjuk, a középső, vastag szár mentén egy-egy levelet elfelezünk. Nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, a leveleket néhány másodpercig blansírozzuk, majd azonnal jeges vízbe mártjuk, és konyharuhán leszárítjuk. A levelekre egy-egy kávéskanál tölteléket helyezünk, majd feltekerjük. A karalábékat vízszintesen félbevágjuk, közepüket karalábévájóval kiszedjük. Az alján levágunk egy-egy vékony szeletet, hogy megálljanak. Az üregeket megtöltjük a hússal. Lábasba állítjuk a karalábékat, és felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a sóska felét. Fedő alatt, kb. 35-40 percig főzzük, amíg a karalábé megpuhul, de nem fő szét. A főzés 25-dik percében a lábasban, körbe elhelyezzük a tőtikéket is. Egy tányérra kivesszük a karalábékat és a tekercseket, a levéhez hozzáadjuk a sóska másik felét, majd keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük. Ízesítjük citromlével, csipet cukorral és friss mentával. Visszatesszük a zöldségeket. Tálaláskor még meglocsolhatjuk citromos olívaolajjal.