Shakshuka
A Közel-Kelet híres „lecsójának” nincsen kőbe vésett receptje. Több zöldséggel készül, mint a nálunk ismert lecsó, a tetejére pedig tojásokat ütünk, amiket éppen csak hagyunk megszilárdulni. Akkor a legfinomabb, ha még krémes, és fogyasztáskor összekeveritek a paradicsomos zöldségekkel. Készíthetitek egy nagy vagy több egyszemélyes serpenyőben. Bár Izraelben előszeretettel fogyasztják reggelire, ebben a receptben nagyobb, főétkezésnyi adagokra írtam a hozzávalókat. Ha a nap első étkezésének szánjátok, egyszerűen felezzétek le a mennyiségeket!
Hozzávalók
4 személyre- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb, zsenge padlizsán
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 80 dkg hámozott, aprított paradicsom
- só, őrölt fekete bors
- harissa paszta (vagy egy kis csilipaprika vagy őrölt csili)
- 8 tojás
- aprított snidling a tálaláshoz
Elkészítés
A serpenyő(k)ben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta.
A padlizsánt megmossuk, felkockázzuk (ha nem zsenge példányból készítjük, érdemes leszeletelve 20 percre besózni, majd jól leöblíteni, hogy kiengedje keserű levét), a hagymára tesszük. A kaliforniai paprikákat szintén megmossuk, felkockázzuk, majd mehet ez is a serpenyőbe. Együtt összepároljuk.
Hozzáadjuk az aprított paradicsomot, összekeverjük, közben sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, ízlés szerint adhatunk hozzá harissa pasztát vagy csilit, de ez el is maradhat. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A tojásokat egyesével, óvatosan felütjük. A paradicsomos raguba mélyedéseket készítünk, belecsúsztatjuk a tojásokat, majd lefedjük. Addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.