Serpenyős langalló
Amikor marad előző napról kevés hajában főtt burgonya, akkor érdemes másnap egy jó laktató langallót sütni. Tetejére szinte bármi kerülhet, amit épp otthon találunk.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- kb. 20 dkg hajában főtt burgonya (ez egy nagyobb vagy 2 kisebb burgonya)
- 1 dl víz
- fél csomag szárított élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 teáskanál só
- A tetejére:
- 3 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- fél fej lila hagyma
- néhány levél spenót
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A hajában főtt burgonyát megpucolom, majd egy nagyobb tálban összetöröm. A lisztet, a szárított élesztőt és a sót hozzáadom, egy kevés vizet öntök rá. Átgyúrom. Az, hogy mennyi vizet vesz fel, attól is függ, hogy mennyire volt vizes a burgonya. Átgyúrás után közepesen kemény tésztát kell kapnom. A tésztagömböt letakarva meleg helyen kelesztem nagyjából a duplájára. Amíg kel a tészta, a kb. 25 cm átmérőjű serpenyőt kiolajozom, a tejfölt a zúzott fokhagymával és sóval kikeverem, a spenótot laskákra vágom, a lila hagymát pedig vékony szeletekre.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítom és akkora körre nyújtom, hogy a serpenyőbe beférjen. Bekapcsolom a sütőt légkeverésen 180 °C-ra. A serpenyős tésztát beteszem a sütőbe, amíg melegszik a sütő, még kel egy kicsit a tészta, és a teteje kicsit meg is sül. Ez nagyjából 10-15 perc.
Kiveszem a serpenyőt, megkenem a tésztát a fokhagymás tejföllel, rászórom a spenótot és a hagymát, végül pedig a sajtot. Visszateszem a sütőbe, és nagyjából 15 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: