Sárgabarackos morzsasüti
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Ez a zamatos sárgabarackos morzsasüti egy igazi nyári finomság, amiért még a nagy kánikulában is érdemes bekapcsolni a sütőt, főleg ha vaníliafagyi is jár mellé! Ráadásul hozzáadott cukor nélkül készült, így kellemesen édes ízét a felhasznált alapanyagok adják.
Hozzávalók
4 személyre- 75 g darált dió
- 10 g kókuszliszt
- 25 g tápiókaliszt
- 30 g mandulaliszt
- ½ tk útifűmaghéj
- 3 csipet őrölt fahéj
- 50 g kókuszvaj
- 3-4 db puha datolya (magozott)
- 15 g kókuszkrém
- 500 g sárgabarack
Elkészítés
Egy edénybe kimérjük és összekeverjük a darált diót, a kókuszlisztet, a tápiókalisztet, a mandulalisztet, az útifűmaghéjat és a fahéjat.
A kókuszvajat, a datolyákat és a kókuszkrémet aprítógéppel krémesre keverjük. Ha esetleg a datolyák nem elég puhák, akkor 1-2 kanál forró vizet az aprítóba öntünk, és utána pürésítjük őket.
A datolyás masszát összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és hűtőben legalább 30 percet pihentetjük. Közben a megmosott sárgabarackokat félbevágjuk és kimagozzuk.
Egy 22 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, és az összegyúrt tészta 2/3-át belehelyezzük a formába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogatjuk. A tészta maradék 1/3-át visszatesszük a hűtőbe. Ezután elrendezzük a barackokat a formában, és 165 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ha a 15 perc letelt, kivesszük a sütőből és a maradék tésztát elmorzsolva egyenletesen eloszlatjuk a barackok tetején. Majd további 8 percre visszarakjuk a sütőbe sülni, amíg a morzsa is szép aranybarnára pirul a barackok tetején.