Sajttorta sütés nélkül
Ha a nagy karácsonyi előkészületben folyamatosan megy a sütő, és ennek ellenére még mindig úgy érzitek, hogy sosem lesztek készen, érdemes bevetni a sütés nélküli sütemények jolly jokerét, a sajttortát. Gyönyörű fehér színe megidézi a havas dombokat, a kekszes alaphoz kevert mézessütemény-fűszerkeverék pedig igazán karácsonyivá varázsolja a tortát. Én nem szeretem, ha sok benne a zselatin, a megadott mennyiséggel szeletelhető, de lágy krémet fogunk kapni.
Hozzávalók
(egy kisebb, kb. 16 cm átmérőjű tortához):- 20 dkg zabkeksz
- 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 1 csapott evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
- 2 dl habtejszín
- 4 evőkanál hidegen oldódó, fehér zselatinpor
- 8 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- fehér mályvacukor és arany gyöngycukor a díszítéshez
Elkészítés
- A zabkekszet finomra daráljuk, majd hozzákeverjük a megolvasztott vajat és a mézesfűszert. A masszát egy kivajazott kapcsos tortaforma vagy tortagyűrű aljára nyomkodjuk, majd 20 perce hűtőbe tesszük szilárdulni.
- Közben elkészítjük a krémes részt. A lehűtött habtejszínt félig felverjük, ezt követően hozzászórjuk a zselatinport, és közepesen kemény habbá verjük. A kétféle cukrot kikeverjük a mascarponéval, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A krémet a kekszes alapra kanalazzuk, tetejét elsimítjuk, és visszatesszük a hűtőbe minimum 4 órára.
- Tálalás előtt késsel elválasztva, óvatosan eltávolítjuk a tortagyűrűt, majd a torta tetejét mályvacukrokkal és arany gyöngycukrokkal díszítjük.