Rizsfelfújt cukormentesen
Emellett pedig a saját ízlésedre formálhatod. A mazsola elhagyható vagy más aszalványra cserélhető, tehetsz bele kókuszt, leöntheted csoki- vagy vaníliaszósszal, cukormentes gyümölcsmártással, vagy kanalazhatsz rá cukormentes lekvárt is.
Hozzávalók
6-8 adaghoz- 25 dkg kerek szemű rizs (pl. rizottóhoz való arborio rizs)
- 1 l tej
- 10 dkg mazsola
- 5 nagy vagy 6 közepes méretű tojás
- 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítés
A rizst egy nagy lábasba szórjuk, ráöntünk 1 dl vizet, és erős lángon, kevergetve hagyjuk elpárologni. Ezután egyszerre hozzáöntjük a tejet, felforraljuk, és alacsony-közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot. Ekkor lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mazsolát 10-15 percre forró vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat az édesítőszerrel és a vaníliával fehéredésig keverjük, majd a rizshez adjuk a mazsolával együtt. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát egy tepsibe simítjuk (18×25 cm-es tepsiben készítve magasabb, 20×30 cm-es tepsiben laposabb, lepényszerű sütit kapunk), és 180 °C-os sütőben tűpróbáig sütjük (vastagságtól függően kb. 30-45 perc). Langyosan vagy teljes hűlés után, felszeletelve, tetszőleges lekvárral, öntettel tálaljuk.
Ezt a receptet is próbáld ki: