Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Pink drink - kókuszkrémes céklaleves forrón vagy frissítőként

"A legjobb benne mégiscsak a színe – lássuk be, Bridget Jones kék levese óta nem került az asztalra ennél bizarabb árnyalatú fogás!"
2016. December 18.

Odavagyok az olyan levesekért, amelyek hidegen és melegen is csodálatosak – nyáron semmi kifogásom egy jéghideg krumplileves ellen, télen pedig meglehetősen un-ortodox módon még a gazpachot, az olaszok hideg zöldséglevesét is képes vagyok megmelegíteni, és forrón kortyolgatni. Ennek a nyáron “pink drink” nevet viselő, télen krémes céklalevesként újraértelmezhető fogásnak az evolúciója az oroszok “borscht” nevű céklaleveséből indult – ezt ugyanis szintén melegen-hidegen egyaránt fogyasztják. Innen már csak egy lépés volt, hogy a tejfölt és joghurtot vegán verzióra váltsam, az ecetet pedig kevésbé agresszív ízű lime-ra cseréltem fel. Ám a legjobb benne mégiscsak a színe – lássuk be, Bridget Jones kék levese óta nem került az asztalra ennél bizarabb árnyalatú fogás.

Hozzávalók

személyenként
  • 1 szem előfőzott, cékla
  • 1 csésze víz
  • őrölt vagy friss gyömbér, szerecsendió, római kömény, koriander
  • 1 kiskanál agave, vagy juharszirup
  • fél konzerv (150 ml) kókusztej
  • 1 citrom vagy lime kifacsart leve
  • só, bors

Elkészítés

  1. A céklát forrásban lévő vízben másfél órát főzöm (szinte soha, mert inkább vákuumcsomagoltat veszek). Ha viszont előfőzöttet vásároltam – apróra vágom, és egy keverőtálba halmozom, majd megszórom a fűszerekkel, mindenből egy apró csipettel, majd felöntöm a kókusztejjel.
  2. A botmixer segítségével sűrű krémmé keverem, majd ha már teljesen homogén, apránként felöntöm vízzel, és folyamatosan krémesítem a mixerrel.
  3. Ráfacsarom a lime-ot, megkínálom a sziruppal, megkavarom, és ha szükséges, megdobom még egy kis friss gyömbérrel – remek szolgálatot tesz a fokhagymanyomó.
  4. Forrón és jéghidegen is mennyei. Korianderzölddel, a petrezselyemmel, és az újhagymával megszórva is csodás, de az én kedvencem a zsenge menta feltét.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!