Padlizsános burgonya
Igen, lehet köret, de én egy forróbb nyári napon simán eleszegetem ebédre is. Semmi más nem kell hozzá, csak jó minőségű, szezonális alapanyagok. Ezúttal sült, sajtos pulyka mellé tálaltam, ezért 4 (nagyobb) köretnyi adagra vonatkoznak a mennyiségek.
Hozzávalók
4 személyre- 1 nagyobb padlizsán
- só
- 80 dkg burgonya
- 3-4 evőkanál olívaolaj (főzéshez való)
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 kis ág friss oregánó
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd kb. 1 cm széles karikákra vágjuk. A szeletek mindkét oldalát besózzuk, 30 percet állni hagyjuk. Ezután alaposan leöblítjük, kinyomkodjuk, papírtörlővel szárazra töröljük.
Közben a burgonya héját alaposan lesikáljuk, majd bő, enyhén sós vízben megfőzzük (ne puhuljon túl!), leszűrjük.
Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat. A padlizsánkarikákat cikkekre vágjuk, erős lángon, rázogatva puhára sütjük. (Mivel a padlizsán szinte issza be az olajat, ne öntsünk még hozzá, inkább forgassuk folyamatosan.) Amikor elkészült, papírtörlőre szedjük.
A többi olajat a serpenyőbe öntjük, puhára sütjük rajta a megpucolt, feldarabolt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát. Rácsipkedjük az oregánó leveleit, majd mehet bele a cikkekre vágott krumpli. Átforgatjuk, összesütjük, közben visszatesszük a félrerakott sült padlizsánt is, sózzuk, borsozzuk. Önmagában vagy húsok mellé tálaljuk.