Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őszibarackos-szőlős galette

Friss gyümölcsöt a sütibe!
2020. August 12.

A galette hálás süti, mert roppant egyszerűen elkészíthető, gyors és kedvünkre variálható. Na meg jól is néz ki! Egy tipp: a töltést és a hajtogatást már mindenképpen a sütőlemezen végezzétek, töltés után nem mozgatható. 

Hozzávalók

6-8 szelethez
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás + 1 kis tojás a kenéshez
  • kb. 2 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 3 db érett, de nem puha őszibarack
  • 2-3 evőkanál cukor ízlés szerint
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 3-4 evőkanál búzadara
  • 1 kis marék szőlő

Elkészítés

 

A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. 

Közben a barackokat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk. Összekeverjük a kétféle cukorral, a fahéjjal és a keményítővel. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékony körré nyújtjuk, majd áttesszük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A búzadarával beszórjuk a felületét úgy, hogy körben egy pár cm-es sávot üresen hagyunk. A beszórt részre halmozzuk a barackos tölteléket, tetejét kirakjuk a megmosott, félbevágott, kimagozott szőlőszemekkel.  

Az üresen hagyott tésztasávot körben a töltelékre hajtjuk, a széleket lekenjük egy felvert tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajtos kenyérsütemény sonkával, szalámival, olajbogyókkal és paprikával

Jöhet uzsonnára? Vagy estére egy pohár bor mellé?

Édes-savanyú sertéscsíkok

Gyors serpenyős ebéd, akár a legforróbb napokra is.

Sárgabarackos-fahéjas pite

A kötelező nyári desszert!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!