Őszi pulyka egytál
Hozzávalók
4 személyre- A pulykaraguhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg pulykamellfilé vagy pulykacombfilé
- 5 púpozott evőkanál mustár
- 2-3 evőkanál méz
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg piros és fehér szőlő vegyesen
- A polentakörethez:
- 20 dkg instant polenta (puliszka)
- 2 evőkanál vaj
- só
- 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A szüreti időszakban nemcsak jó borokat érdemes kóstolni, hiszen az érett szőlőszemekkel főzni-sütni is nagyon változatosan lehet. Készülhet belőle saláta, pite, pohárkrém, de főfogásokban is megállja a helyét. Ebben a receptben pulykával, mézzel, mustárral kombináltam, majd parmezános polentakörettel tálaltam.
1. A pulykaraguhoz egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, nagyobb gerezdekre vágott vöröshagymát, valamint az aprított fokhagymát megpároljuk rajta. Rátesszük a kockázott húst, erős lángon, kevergetve kifehérítjük, majd belekeverjük a mustárt és a mézet. Sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforgatjuk, majd egy ujjnyi vizet (vagy tejszínt) aláöntve puhára sütjük-pároljuk.
2.A polentakörethez 4 dl vizet felforralunk. Folyamatos keverés mellett hozzászórjuk az instant puliszkát, beletesszük a vajat, a sót, és 1-2 perc alatt krémesre főzzük. Végül hozzáreszeljük a parmezánt is.
3.A pulykaragut megmosott, leszemezett szőlőszemekkel gazdagítjuk, és a sajtos polentakörettel tálaljuk.
Tipp: Instant polenta a legtöbb nagyobb üzlet polcán megtalálható. A főzési idő segítségével jelentősen lerövidíthető, más egyébben nem tér el a hagyományos kukoricadarától.