Oldalas káposztával és sárgaborsópürével
Hozzávalók
- 1,5 kg oldalas
- 10 gerezd fokhagyma
- 1-2 tk. magos mustár
- 50 dkg sárgaborsó
- 3 db babérlevél
- kakukkfű
- színes bors
- 2 fej hagyma
- 2 l alaplé
- 3-5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 5 dkg kacsazsír
- olívaolaj
Elkészítés
1. Egy nagyobb edényben kacsazsírt olvasztunk, majd beletesszük a feldarabolt oldalast, és megpirítjuk. Megszórjuk frissen őrölt borssal, majd lefedjük, és alacsony hőfokon, saját gőzében megpuhítjuk, 15-20 percenként ellenőrizve, hogy ne égjen le.
2. A sárgaborsót egy másik edényben felöntjük alaplével, teszünk hozzá egy kevés nagyobb darabokra vágott hagymát, néhány gerezd fokhagymát és babérlevelet.
3. A pergelt káposztához egy nagyobb serpenyőt készítünk. Az edényben kevés zsíron megpirítjuk a gyufaszálnyi csíkokra vágott kolozsvári szalonnát, hozzáadunk egy fél fej apróra vágott hagymát.
4. A káposztát átöblítjük, ha túl sósnak találjuk, majd a felesleges nedvességet kifacsarva belőle hozzáadjuk a pirult szalonnához és hagymához. Sokszor átforgatva legalább fél órát pirítjuk, karamellizáljuk.
5. Amint az oldalas szaftos levet ereszt, hozzáadjuk a megroppantott fokhagymát, a csíkokra vágott hagymát, a kakukkfüvet és a színes borsot. Úgy keverjük, hogy a húsok felülre, a fűszerek és ízesítők pedig a zsírba kerüljenek.
6. A megpuhult sárgaborsót megsózzuk, hozzáadjuk a mustárt, majd botmixerrel pürésítjük.
7. Tálaláskor alulra tesszük a sárgaborsópürét, ráhelyezünk egy adag pergelt káposztát, az oldalas pedig a tetejére kerül.