Micsoda az a hoagie?
Nem tudom, hogy ezzel egyedül vagyok-e, de nekem van kedvenc szendvicsem. Ez leginkább a baconről ismerszik meg, és arról, hogy sokféle dolog van benne: csirke, zöldség, szósz, de közben viszonylag egyszerű művelet összerakni, bár igényel némi előkészületet. Ma egyébként is a hoagie napja van az Egyesült Államokban (hoagie vagy sub, mindkettő egy általában bagettszerű kenyérben készített szendvicset jelent, országrészenként változó névvel), és az én kedvencem pont ideillik, úgyhogy gondoltam, megmutatom.
Mióta évekkel ezelőtt ráleltem a Srirachára, a szószaim új értelmet nyertek, meg talán kicsit hasonlítanak is egymásra, hiszen mindegyik csípős, de közben így is egyszerűsödött az élet. Ebben a szendvicsben is egy majonézzel kevert Sriracha van, ami természetesen saját ízlésre formálható, hiszen mindenki annyira csípősre csinálja, amit elbír, vagy szeret. És ami tőlem furcsaság: a szendvicsben nincs sajt, pedig egy jó gorgonzola akár el is férne benne, de valahogy bőven elég a szósz, a rukkola csípőssége, és a bacon. Egy ilyen szendvicsben azért az a jó, hogy nem csak a szósz, hanem az egész szendvics személyre szabható. Bár nálam, nagyon ritkán, de váltakoznak az összetevők, egy valami állandó: a sült csirkemell, amelyet mindig csak sóval és füstölt fűszerpaprikával fűszerezek, mielőtt kisütöm.
Az alábbi recept 1 szendvicshez elég, de érdemes, főleg a bacont, nagyobb adagra számolni, hogy csak egyszer legyen büdös a lakásban, amúgy is sokáig eláll.
Hozzávalók
- 1 kis bagett félbe vágva
- 1 nagy, vagy 2 kisebb szelet csirkemell
- 1 tk füstölt piros paprika
- ½ tk só
- 1 tk olívaolaj
- 3 szelet bacon
- ¼ avokádó felszeletelve
- 1 marék rukkola
- 1 paradicsom felszeletelve
- kb. 1 ek majonéz
- Sriracha, vagy más csípős szósz ízlés szerint
Elkészítés
Először a bacont készítsd el: közepes lángon, hogy lassan engedje ki a zsírját, mindkét oldalán pirítsd egy serpenyőben 3-4 percig, amíg meg nem pirul. Közben fűszerezd be a melle(ke)t a sóval és a paprikával. Szedd a bacont papírtörölközőre, majd a visszamaradt zsírban –ha nem elég, add hozzá az olívaolajat – kezdd el sütni a csirkét. A szelet vastagságától függően 8-10 perc alatt süsd meg, majd tett félre, és a forró olajban kissé pirítsd meg a bagett vágott feleit is.
Ha minden sütéssel készen vagy, az alapanyagok elő vannak készítve, már csak a szószt kell összekeverned, vagyis a majonézt a csiliszósszal, ízlés szerint. Ezzel a szósszal kend meg a kenyér belsejét, majd az egyik felére halmozd a rukkolát, rá a paradicsomszeleteket, erre az avokádót, majd a bacont, végül a húst (ha egy nagyobbat sütöttél, akkor hosszában vágd félbe). Tulajdonképpen mindegy a sorrend, a lényeg, hogy borítsd be a bagett tetejével, és már eheted is. Boldog hoagie napot!