Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mandarinos kuszkuszsaláta

Egészséges és nagyon finom
2018. January 29.

Van nekem egy kedvenc téli salátám, amit leggyorsabban kuszkusszal lehet elkészíteni (csak mert a kuszkusz gyorsan fő, vagyis inkább párolódik), de mostanában átálltam quinoára, mert egészségesebb. És drágább is tudom, de mióta felfedeztem a boltban a 2x90g-os, zacskós quinoát, ami pont elég ehhez a salátához, már nem készülök ki a költségektől. Meg egyébként is, a quinoa alacsonyabb, összetett szénhidrát tartalmú, tehát egészségesebb, mint a kuszkusz, hiszen az tulajdonképpen egy durumlisztből készült kis mini tészta. Vagyis ez azt is jelenti hogy glutént is tartalmaz, míg a quinoa természetesen gluténmentes, ráadásul viszonylag magas a fehérjetartalma is, így többféle diétába (gluténmentes, vega, vegán) is beilleszthető.

Másrészt a quinoának magasabb a fehérje és rosttartalma, valamint a kálium, kálcium, magnézium és vastartalma is. Úgyhogy azt hiszem, nem kérdés, hogy jól választottam-e. És ha mindezt félretesszük, az íze is érdekesebb: míg a kuszkuszé inkább semmilyen, a quinoa diós, kissé földes íze hozzáad az ételhez.

Ennyi győzködés után inkább mondom a receptet, ami egyáltalán nem bonyolult, de kell hozzá egy olyan hozzávaló, ami nem biztos, hogy mindig van otthon, és ez a curry por. Ilyenkor télvíz idején mandarin nálunk mindig van (tonnaszám fogy), és az aszalt áfonyát is előszeretettel uzsonnázzák az én drága gyermekeim. Érdekes módon az egyetlen nehézséget az újhagyma okozta, de ezt is megoldottuk.

Hozzávalók

  • 3 mandarin (nem klementin)
  • 18 dkg quinoa megfőzve (2xes, sós vízben), vagy 25 dkg kuszkusz (3 dl forrásban levő sós vízzel öntsd fel és hagyd állni 15 percig lefedve)
  • 3 dkg durvára vágott pisztácia vagy mandula
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 1 csomag újhagyma
  • 30 dkg csirkemell tetszés szerint fűszerezve (nálam só, bors, füstölt paprika)
  • olaj a sütéshez
  • Az öntethez:
  • 3 mandarin leve
  • 1 tk currypor
  • ½ tk só
  • csipet cayenne bors
  • 1 tk méz
  • 5 ek olívaolaj

Elkészítés

Az utasításoknak megfelelően főzd meg a quinoát/kuszkuszt. A csirkemellet vágd csíkokra, vagy kisebb darabokra, és fűszerezd ízlés szerint, majd süsd ki egy serpenyőben. Kész grillcsirkét is használhatsz, én a frisset jobban szeretem. A manadarint hámozd meg és szedd gerezdekre, az újhagymát karikázd fel (a zöld részt is).

Készítsd el az öntetet: minden hozzávalót rázz össze egy csavaros üvegben. Az öntet nagyobb részét keverd a quinoához az újhagyma 2/3-ával, az áfonyával, a pisztáciával és a mandarinnal, majd helyezd a salátára a csirkemell darabokat, locsold meg a maradék öntettel, és végül szórd meg a maradék újhagymával. Nem ördöngősség, ugye?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Téli leves pillanatok alatt

Téli leves pillanatok alatt

Krémes karfiolleves
Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

A mirelit meggyet tulajdonképpen ki sem kell olvasztani, és már használható is. A tészta a szokásos pite tészta, amit én szinte sosem csinálok édesen, vagyis nem adok hozzá cukrot. A sima, jól bevált omlós tészta receptemet megmásfélszerezem, és míg pihentetem, elkészítem a tölteléket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!