Máktorta szilvalekvárral
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Mindig is szerettem a mákot, de amióta ez a tortareceptem megszületett, azóta hivatalosan is mákfüggőnek számítok. Mikor először készült el ez a süti, szinte pillanatok alatt elfogyott, így a következő héten egymást követően háromszor sütöttem meg, mert soha nem volt elég. Azóta is gyakran készítjük el otthon magunknak, sőt mikor vendégségbe megyünk és kérdezem milyen sütit hozzak, ez az a torta, amit „megrendelnek” tőlem.
Ha pedig kifejezetten felnőtteknek készül a süti, akkor apróra vágott, rumba áztatott aszalt szilvát is keverek a tésztájába.
Hozzávalók
6 személyre- 2,5 dkg tápiókaliszt
- 2 dkg rizsliszt
- 1,5 dkg kókuszliszt
- 10 dkg darált mák
- 1,5 dkg lenmagpehely vagy darált lenmag
- 4 g útifűmaghéj
- 2 g szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg kókuszolaj felolvasztva
- 8 dkg rizsszirup vagy más édesítő
- 200 ml kókuszkrém
- 130 ml kókusztej
- 3 ek citromlé
- A tetejére:
- 5-6 evőkanál cukormentes szilvalekvár
- 2-3 szilva
Elkészítés
A száraz hozzávalókat egy edényben összekeverjük.
Egy másik edényben a folyékony hozzávalókat keverjük össze.
A lisztes keverékhez öntjük a kókusztejes keveréket, és csomómentesre keverjük. Szobahőmérsékleten 15 percet hagyjuk állni, majd sütőpapírral bélelt, 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Figyelem, a sütés ideje függ a sütőforma nagyságától!
Ha a torta teljesen kihűlt, kivesszük a formából, ízlés szerint megkenjük szilvalekvárral, és a tetejét szilvaszeletekkel díszítjük.