Lilakáposzta saláta sült hagymával
Jaj ne már! Mindenhol csak a szénhidrát, tél van, hideg van, kell is az energia, de már elég! Krumplipüré, tészta, fánk, olajban sült mindenfélék, nehéz ételek, egy időre hagyjatok, frissre vágyom (meg napsütésre, pálmafákra és tengerpartra, de sajnos, SAAAJNOS ez most nincs), szóval ropogósra, zöldre, és igen, ki merem mondani, EGÉSZSÉGESRE!!
Vegyük sorba, mik a lehetőségeink: ízetlen paradicsom – nem kösz. Kemény, fás zöldhagyma – nem kösz. Zeller, cékla, répa (haladunk), káposzta… na, ez jól hangzik. Legyen káposzta, és legyen saláta, mondjuk valami jó roppanós, de miért is inkább ne keverék, amiben földes ízű céklalevél, kesernyés rukkola, friss bébispenót van. A káposztának meg már nem is kell zöldnek lennie, hisz itt van a a lila, a gyönyörű színével. Mi még… valami jó ízes kéne: mondjuk hagyma, sült hagyma, de valami édeskésebb, mondjuk mogyoróhagyma, balzsamecettel sütve, igen, ez az! Zöldfűszerek, a kakukkfű illik is ide, valami olajos mag, mondjuk a dió, ami van is itthon és a földes íze mindenhez jó, és még valami krémesség, ami persze, hogy a sajt. Túrom a hűtőt, de a vágyott kecskesajtom elfogyott, nem baj, jó lesz ez a jó kis gorgonzola, kicsit csípős, kicsit savanykás, kicsit kesernyés, már elképzelve is imádom a salátám! Az öntetet nem gondolom túl, vinaigrette, még egy kis hagymával, egy csepp cukorral, mert jót tesz a káposztának, persze mustárral – ma ez lesz az ebédem, mert kell!
Hozzávalók
- ½ fej (kisebb), kb 12 dkg vöröskáposzta vékonyra szeletelve
- 7 dkg salátamix
- 7-8 szem mogyoróhagyma meghámozva, félbevágva, ha nagyobbak
- 8 ek olívaolaj
- 4 ek balzsamecet
- só, bors
- 1 tk cukor
- 3-4 ág kakukkfű
- 5 dkg dióbél
- 1 ek mustár
- ½ kisebb hagyma apróra vágva
- 9 dkg gorgonzola
- citromlé a tálaláshoz
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A megtisztított mogyoróhagymát forgasd össze 1 ek balzsamecettel és 2 ek olívaolajjal, sóval, borssal és a kakukkfűágakkal, majd tedd a sütőbe 40 percre, amíg szép barnára pirul, közben forgasd át néhányszor.
Készítsd el az öntetet: egy zárható üvegben keverd össze a maradék olajat és ecetet sóval, borssal, a mustárral és a cukorral, valamint az apróra vágott hagymával. Alaposan rázd össze, majd öntsd a káposztára, forgasd össze és tedd félre, had essen össze egy kicsit. A diót száraz serpenyőben pirítsd, majd vágd durvára. Ha kész a hagyma, kezdd el összeállítani a salátát. Halmozz a tányérra a salátamixből, a tetejére mehet a lilakáposzta. Arra rendezd el a hagymákat, és az egészet szórd meg a dióval, majd morzsolj rá sajot. Jót tesz neki egy facsarásnyi citrom is. Szemérmetlenül keverd össze az egészet, és jó ropogtatást!