Egészséges téli csemege: Lilakáposzta és édeskömény saláta vérnaranccsal, aszalt áfonyával, tormás-balzsamecetes öntettel
A divatszakemberek azt mondják, hogy a hasonló árnyalatok egy outfiten belül kész katasztrófához vezetnek – ám a terített asztalra más szabályok vonatkoznak. Van valami varázslatos abban, amikor nem csak az ízeket, de a színeket is párosítjuk egy fogásban – nem csak azért, hogy rubin árnyalatban pompázzon az asztal, hanem ezért is, mert valahogy ezek a vöröses színű összetevők a külcsínytől eltekintve is remekül harmonizálnak egymással: kissé csípős káposzta, frissítő, citrusos-savanykás narancs, és édeskés áfonya. Arról nem is beszélve, hogy ez a kombó ráadásul olyan egészséges, hogy egy doboz C-vitaminnyi energiához juthatunk egy adag elfogyasztásával. Igazi téli csemege – akár – az ünnepi asztalra is.
Hozzávalók
személyenként- negyed kis lila káposzta
- negyed édeskömény
- fél vérnarancs
- 1 szár angol zeller
- 1 újhagyma, vagy egy kis darab póréhagyma
- 1 evőkanál aszalt áfonya
- petrezselyem, vagy koriander zöld
- A dresszinghez
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 vérnarancs
- só, bors
- 1 késhegynyi magos mustár
- 1 késhegnyi ecetes torma
Elkészítés
1. A vérnarancsot gerezdekre szedem, és megfosztom a fehér hártyáktól. A zöldségeket vékony csíkokra vágom, a zöldfűszereket pedig gondosan felaprítom.
2. Az összetevőket egy salátástálban összeforgatom, vigyázva, hogy ne törjenek össze, és ne szottyosodjanak meg a narancs husi darabkák.
3. A dresszinghez minden összetevőt egy kis befőttesüvegbe öntök, majd alaposan összerázom.
4. Magában is isteni, de tortillába töltve is remek, ám talán a legjobb a vietnámi nyári tekercs töltelékeként, rizspapírba göngyölve. Ehhez kör alakú, tavaszi tekercshez használatos rizslapot meleg vízbe áztatok, majd ha megpuhult, kihalászom, és alaposan megpakolom a töltelékkel, majd félig feltekerem, mindkét oldalát behajtom, és feszes rolóvá tekerem. Szójaszószba, vagy teriyaki szószba mártogatva lenyűgöző fogás.