Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lemon meringue pite

Citromos, habcsókos nap
2018. augusztus 15.

2 évet Amerikában töltöttem gyerekként, és ez a 2 év azóta is meghatározza az életem számos részét, pl. a konyhai munkásságomat is. Szeretek amerikai főzős és gasztrooldalakon nézelődni, és az amerikai nemzeti ételeket is ismerem. Jól lehet, a citromos, habcsókos pite nem csak amerikai, mert a franciáknak is van hasonlójuk, ez a nap mégis az amerikaiaké. Ünnepelhettem volna ezt a napot citromos, habcsókos kekszekkel, vagy cupcake-ekkel, de azt gondoltam, hogy maradok a jól bevált klasszikusnál, a citromos, habcsókos piténél. Ennek mostani receptnek a tésztája inkább a francia omlós tészta, mint az amerikai pitetészta, a krémje pedig egy vajas, tojásos krém, ami leginkább az angol lemon curdre hasonlít. A tetején meg persze ott az elmaradhatatlan tojáshab…

Hozzávalók

Egy 23 cm átmérőjű piteformához
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 dkg hideg vaj felkockázva
  • 4-6 ek hideg víz
  • A krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg cukor
  • 4 ½ dkg kukoricakeményítő
  • 3 dl víz
  • 4 ½ dkg vaj
  • 2 tk reszelt citromhéj
  • 1 ¼ dl citromlé
  • A tojáshabhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 5 ek cukor

Elkészítés

A tésztához keverd össze a lisztet a sóval és morzsold el a vajkockákkal, hogy szemcsés, homokszerű állagot kapj. Evőkanalanként adj hozzá vizet, de nem szabad dagasztani, csak épp addig morzsolni, míg össze nem tudod állítani egy labdává. Lapítsd koronggá, csomagold fóliába és hagyd a hűtőben legalább 1 órát pihenni.

Melegítsd elő a sütőt 225ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm-rel nagyobb körré, mint amilyen egy 23 cm-es piteforma, majd egyengesd a formába, szurkáld meg az alját, vagy használj sütőnehezéket, és süsd elő a tésztát 8-10 perc alatt. Hagyd hűlni, és vedd le a hőfokot 200ºC-ra.

A krémhez kissé verd fel a tojássárgákat. Keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt egy kisebb lábosban, és add hozzá a vizet. Alaposan keverd el, majd forrald fel, és főzd további 1 percig. Keverd a forró folyadék felét a tojássárgákhoz, de csak nagyon lassan, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, majd az egészet öntsd vissza  lábosba a maradék keményítős keverékhez, és főzd 2 percig. Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a citromhéjat, keverd, míg elolvad a vaj, és add hozzá a citromlevet is.

Öntsd az elősütött tésztába, és készítsd el a tojáshabot. Verd a tojásfehérjéket a sóval puha habbá, majd fokozatosan add hozzá a cukrot és így verd tovább, míg fényes, és selymes nem lesz, és az ujjaid között elmorzsolva már nem érzed a cukorkristályokat. Ekkor kend a citromos pite tetejére, alaposan körben a tésztához tapasztva, és süsd 10-12 percig, vagy míg a tojáshab aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni, és ha szobahőmérsékletűre hűlt, mehet a hűtőbe.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sárgabarack lekvárból pitét!

Sárgabarack lekvárból pitét!

Egyébként bármilyen lekvárral megállja a helyét.
Mango lassi

Mango lassi

Nem Florida, hanem India, de mangó, mégpedig lassi. Egy egyszerű, de nagyszerűen hűsítő ital, így a nyár legvégére.
Fűszeres sárgadinnye leves

Fűszeres sárgadinnye leves

Sára most egyik kedvenc gyümölcséből készített levest.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!