Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lemon meringue pite

Citromos, habcsókos nap
2018. augusztus 15.

2 évet Amerikában töltöttem gyerekként, és ez a 2 év azóta is meghatározza az életem számos részét, pl. a konyhai munkásságomat is. Szeretek amerikai főzős és gasztrooldalakon nézelődni, és az amerikai nemzeti ételeket is ismerem. Jól lehet, a citromos, habcsókos pite nem csak amerikai, mert a franciáknak is van hasonlójuk, ez a nap mégis az amerikaiaké. Ünnepelhettem volna ezt a napot citromos, habcsókos kekszekkel, vagy cupcake-ekkel, de azt gondoltam, hogy maradok a jól bevált klasszikusnál, a citromos, habcsókos piténél. Ennek mostani receptnek a tésztája inkább a francia omlós tészta, mint az amerikai pitetészta, a krémje pedig egy vajas, tojásos krém, ami leginkább az angol lemon curdre hasonlít. A tetején meg persze ott az elmaradhatatlan tojáshab…

Hozzávalók

Egy 23 cm átmérőjű piteformához
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 dkg hideg vaj felkockázva
  • 4-6 ek hideg víz
  • A krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg cukor
  • 4 ½ dkg kukoricakeményítő
  • 3 dl víz
  • 4 ½ dkg vaj
  • 2 tk reszelt citromhéj
  • 1 ¼ dl citromlé
  • A tojáshabhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 5 ek cukor

Elkészítés

A tésztához keverd össze a lisztet a sóval és morzsold el a vajkockákkal, hogy szemcsés, homokszerű állagot kapj. Evőkanalanként adj hozzá vizet, de nem szabad dagasztani, csak épp addig morzsolni, míg össze nem tudod állítani egy labdává. Lapítsd koronggá, csomagold fóliába és hagyd a hűtőben legalább 1 órát pihenni.

Melegítsd elő a sütőt 225ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm-rel nagyobb körré, mint amilyen egy 23 cm-es piteforma, majd egyengesd a formába, szurkáld meg az alját, vagy használj sütőnehezéket, és süsd elő a tésztát 8-10 perc alatt. Hagyd hűlni, és vedd le a hőfokot 200ºC-ra.

A krémhez kissé verd fel a tojássárgákat. Keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt egy kisebb lábosban, és add hozzá a vizet. Alaposan keverd el, majd forrald fel, és főzd további 1 percig. Keverd a forró folyadék felét a tojássárgákhoz, de csak nagyon lassan, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, majd az egészet öntsd vissza  lábosba a maradék keményítős keverékhez, és főzd 2 percig. Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a citromhéjat, keverd, míg elolvad a vaj, és add hozzá a citromlevet is.

Öntsd az elősütött tésztába, és készítsd el a tojáshabot. Verd a tojásfehérjéket a sóval puha habbá, majd fokozatosan add hozzá a cukrot és így verd tovább, míg fényes, és selymes nem lesz, és az ujjaid között elmorzsolva már nem érzed a cukorkristályokat. Ekkor kend a citromos pite tetejére, alaposan körben a tésztához tapasztva, és süsd 10-12 percig, vagy míg a tojáshab aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni, és ha szobahőmérsékletűre hűlt, mehet a hűtőbe.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sárgabarack lekvárból pitét!

Sárgabarack lekvárból pitét!

Egyébként bármilyen lekvárral megállja a helyét.
Mango lassi

Mango lassi

Nem Florida, hanem India, de mangó, mégpedig lassi. Egy egyszerű, de nagyszerűen hűsítő ital, így a nyár legvégére.
Fűszeres sárgadinnye leves

Fűszeres sárgadinnye leves

Sára most egyik kedvenc gyümölcséből készített levest.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.