Lemon meringue pite
2 évet Amerikában töltöttem gyerekként, és ez a 2 év azóta is meghatározza az életem számos részét, pl. a konyhai munkásságomat is. Szeretek amerikai főzős és gasztrooldalakon nézelődni, és az amerikai nemzeti ételeket is ismerem. Jól lehet, a citromos, habcsókos pite nem csak amerikai, mert a franciáknak is van hasonlójuk, ez a nap mégis az amerikaiaké. Ünnepelhettem volna ezt a napot citromos, habcsókos kekszekkel, vagy cupcake-ekkel, de azt gondoltam, hogy maradok a jól bevált klasszikusnál, a citromos, habcsókos piténél. Ennek mostani receptnek a tésztája inkább a francia omlós tészta, mint az amerikai pitetészta, a krémje pedig egy vajas, tojásos krém, ami leginkább az angol lemon curdre hasonlít. A tetején meg persze ott az elmaradhatatlan tojáshab…
Hozzávalók
Egy 23 cm átmérőjű piteformához- A tésztához:
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 20 dkg hideg vaj felkockázva
- 4-6 ek hideg víz
- A krémhez:
- 3 tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 4 ½ dkg kukoricakeményítő
- 3 dl víz
- 4 ½ dkg vaj
- 2 tk reszelt citromhéj
- 1 ¼ dl citromlé
- A tojáshabhoz:
- 3 tojásfehérje
- csipet só
- 5 ek cukor
Elkészítés
A tésztához keverd össze a lisztet a sóval és morzsold el a vajkockákkal, hogy szemcsés, homokszerű állagot kapj. Evőkanalanként adj hozzá vizet, de nem szabad dagasztani, csak épp addig morzsolni, míg össze nem tudod állítani egy labdává. Lapítsd koronggá, csomagold fóliába és hagyd a hűtőben legalább 1 órát pihenni.
Melegítsd elő a sütőt 225ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm-rel nagyobb körré, mint amilyen egy 23 cm-es piteforma, majd egyengesd a formába, szurkáld meg az alját, vagy használj sütőnehezéket, és süsd elő a tésztát 8-10 perc alatt. Hagyd hűlni, és vedd le a hőfokot 200ºC-ra.
A krémhez kissé verd fel a tojássárgákat. Keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt egy kisebb lábosban, és add hozzá a vizet. Alaposan keverd el, majd forrald fel, és főzd további 1 percig. Keverd a forró folyadék felét a tojássárgákhoz, de csak nagyon lassan, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, majd az egészet öntsd vissza lábosba a maradék keményítős keverékhez, és főzd 2 percig. Vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a citromhéjat, keverd, míg elolvad a vaj, és add hozzá a citromlevet is.
Öntsd az elősütött tésztába, és készítsd el a tojáshabot. Verd a tojásfehérjéket a sóval puha habbá, majd fokozatosan add hozzá a cukrot és így verd tovább, míg fényes, és selymes nem lesz, és az ujjaid között elmorzsolva már nem érzed a cukorkristályokat. Ekkor kend a citromos pite tetejére, alaposan körben a tésztához tapasztva, és süsd 10-12 percig, vagy míg a tojáshab aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni, és ha szobahőmérsékletűre hűlt, mehet a hűtőbe.