Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Laskagombás töltött tészta

2016. December 3.

Hozzávalók

24 darab
  • 1 evőkanál pirított szezámolaj
  • 5 fej mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 170g laskagomba, kockára vágva
  • 170g shiitake gomba, tönk nélkül, kockára vágva
  • ¼ teáskanál só
  • 24 kerek wonton papír
  • Chilis-fokhagymás szósz:
  • Rizsecet, ízlés szerint
  • Csökkentett sótartalmú tamari vagy szójaszósz, ízlés szerint
  • Chilis-fokhagymás szósz, ízlés szerint

Elkészítés

1. Melegítsük fel a szezámolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, fakanállal keverjük meg, és 1 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a gombákat és a sót, és főzzük 12-14 percig, amíg a gomba megpuhul, és a nedvesség nagy része elpárolog, néha keverjük meg. Adjuk hozzá a hagymát, keverjük meg, és 2-3 perc alatt pároljuk puhára. Sózzuk ízlés szerint.

2. Vegyünk elő egy tiszta vágódeszkát, és a következőket készítsük a kezünk közelébe: wonton papír, víz kis tálkában, egy kis lábos sütőpapírral kibélelve.

3. Tegyünk egy wonton papírt a vágódeszkára, tegyünk egy fél teáskanálnyit a töltelékből. (semmiképpen ne töltsük túl), az ujjunkat mártsuk be a vízbe, nedvesítsük be a papír széleit, hajtsuk össze, és nyomkodjuk össze a széleket. Tegyük a lábosba, és folytassuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Nedvdes konyharuhával takarjuk le a kész batyukat, hogy ne száradjanak ki.

4. Ezen a ponton két úton mehetünk tovább: vagy serpenyőben megpirítjuk és utána gőzöljük, vagy rögtön gőzöljük. Az első esetben adjunk 1 evőkanál finomított kókuszolajat egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Egy rétegben tegyük bele a batyukat, ne tömjük meg a serpenyőt. Süssük 2-3 percig, amíg az aljukon egy ropogós barna réteg alakul ki. Öntsük ¼ csésze vizet a serpenyőbe, azonnal fedjük le, és pároljuk 4-5 percig. Akkor van kész, ha az összes vizet magába szívta, és a papír átlátszóvá vált. Csipesszel óvatosan vegyük ki a kész tésztákat, és tegyük tányérra vagy tálra. Ismételjük addig, amíg az összes batyu elkészül. Chilis-fokhagymás szósszal tálaljuk. A második esetben: tegyük a batyukat egy gőzölgő kosárba, és gőzöljük 8-10 percig, amíg a papír áttetszővé válik. Óvatosan vegyük ki a batyukat, és tegyük tányérra.

Chilis-fokhagymás szósz:

Ízlés szerinti mennyiségben keverjük össze a hozzávalókat.

 

Forrás: blissfulbasil.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres sertéshússal töltött tésztabatyu kétféle mártogatóval

Fűszeres sertéshússal töltött tésztabatyu kétféle mártogatóval

Ropogós húsos batyuk mindenféle mártogatóssal minden alkalomra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!