Lasagne
Bekapcsolhatod a jó meleg sütőt, és a tányérodra is finom, gőzölgő fogás kerül. Csak nyert ügy lehet, ugye? Gyakran készítek lasagnét, néha klasszikus alapanyagokkal, néha kicsit rendhagyó módon. Mindenhogyan szeretjük! Te is?
Hozzávalók
4 személyre- 15 dkg sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg húsos, kockázott bacon
- 50 dkg darált hús (sertés vagy marha)
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg passzírozott paradicsom
- só
- 1 csokor zöldfűszer: 2 ág oregánó, 2 ág kakukkfű, 1 nagyobb ág rozmaring és egy marék bazsalikomlevél
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- reszelt szerecsendió
- 12 db lasagne tészta
- 1 marék reszelt parmezán sajt
Elkészítés
A sárgarépát megpucoljuk, felkockázzuk, egy kevés vízben roppanósra főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük. Közben egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és lassú tűzön megpirítjuk rajta a kockázott bacont. Rátesszük a darált húst, tovább pirítjuk, majd hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát is. Amikor minden szépen lepirult, felöntjük a paradicsommal, mehet hozzá lecsipkedve az oregánó és a kakukkfű, egyben pedig a rozmaring. Hozzáadjuk a sárgarépát is. Megsózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt legalább 30 percet főzzük. Sűrű, szaftos raguvá kell főnie. A főzés végén hozzáadjuk a felcsíkozott bazsalikomot is. Aki szeretne, kevés száraz vörösbort is löttyinthet bele. Az egész fűszert a főzés végén eltávolítjuk.
Közben elkészítjük a besamelt. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd fokozatosan hozzáöntjük a (meleg) tejet, és simára keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy nagy méretű sütőtál aljába egyenletesen egy kevés besamelt öntünk. Ezt követi egy sor tésztalap (nyersen), majd húsos paradicsomszósz, tésztalap és besamel egészen addig, amíg a rétegek el nem fogynak. Az utolsó réteg a maradék besamel legyen. Tetejére parmezánt reszelünk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük. Ha szükséges, közben letakarhatjuk alufóliával a tetejét. Felszeletelés előtt kicsit pihentetjük.