Köleses-meggyes rétes
Bár sokan sós ételként tekintenek rá, a köles édesen is megállja a helyét. Lehet belőle kása, felfújt vagy épp töltelék a rétesbe. És hogy ez utóbbiként milyen? Engem az édes, vaníliás túrótöltelékre emlékeztet.
Hozzávalók
2 rúdhoz- 25 dkg köles
- 7,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csomag 6 lapos réteslap
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 4 evőkanál búzadara
- 30 dkg meggybefőtt (lecsepegtetve)
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
Az átöblített kölest lábasba szórjuk. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd felforraljuk. Ezután visszavesszük alatta a lángot, és puhára, kása állagúra főzzük. Ha szükséges, kevés tejet vagy vizet még adhatunk hozzá főzés közben. Amikor elkészült, félretesszük hűlni.
Kiterítünk egy réteslapot egy tiszta konyharuhára. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és rátesszük a 2. lapot. Erre szintén vaj, majd a 3. lap kerül. A tészta 1/3-ára (a széleket üresen hagyva) búzadarát szórunk. Eloszlatjuk rajta a köleses töltelék felét, rászórjuk a jól lecsepegtetett, kinyomkodott meggy felét. Ráhajtjuk a széleket, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk rétest. Hasonlóan elkészítjük a másik rudat is.
A réteseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tetejüket lekenjük vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd megszórjuk porcukorral. Felszeletelve tálaljuk.
Tipp: Töltés közben a várakozó másik 3 réteslapot takarjuk le éppen benedvesített konyharuhával, hogy felhasználásig ne száradjanak ki.