Készítsd otthon: házi mini hot dog, amely majdnem minden elemében saját gyártású!!
Az utóbbi évek street food őrülete a konyhámba is befészkelte magát: sorra készülnek nálam az utcai ételek házi verziói. A péksüteményeket is szeretem magam készíteni, így ez a hot dog is minden elemében otthoni gyártású. Ha nem gyerekeknek készítitek, a szószba csempésszetek bele 1-2 nagy csipet őrölt csilit vagy egy kis csilipaprikát!
Hozzávalók
8 darabhoz- A zsemlékhez:
- 500 g liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 kávéskanál só
- 2 db tojás
- 100 ml joghurt
- 150 ml langyos víz
- A szószhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg darált sertés- vagy marhahús
- 4 púpozott evőkanál sűrített paradicsom
- 6 evőkanál barbecue ketchup
- kevés víz
- só, őrölt fekete bors
- opcionálisan 1-2 nagy csipet őrölt csili vagy 1 kis csilipaprika
- Az összeállításhoz:
- 8 virsli
- reszelt sajt
Elkészítés
A bucikhoz a lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, majd hozzáadjuk az elhabart tojásokat és a joghurtot. Fokozatosan beleöntjük a vizet, rugalmas tésztává gyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 8 egyforma súlyú darabra osztjuk. Mindből ízlés szerint kerekebb vagy hosszúkásabb zsemléket formázunk, tetejüket kissé ellapítjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a bucikat, letakarjuk, és további fél órát kelesztjük. Ezt követően tetejüket lekenjük vízzel, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A szószhoz a vörös- és fokhagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a hagymákat megdinszteljük rajta. Rátesszük a darált húst, kevergetve fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a ketchupöt, kevés vízzel szószos állagúra hígítjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és opcionálisan csilivel. Lassú tűzön puhára, szaftosra főzzük.
A virsliket hagyományos módon megfőzzük. Az elkészült bucikat hosszában kettévágjuk, megtöltjük a szósszal, a virslikkel és a reszelt sajttal.