Karamellizált füge ricotta krémmel és balzsamecettel
Hozzávalók
- 40 dkg friss ricotta
- 22,5 dkg mascarpone
- 1 narancs finomra reszelt héja
- 4 tojásfehérje
- 1 1/2 csésze cukor, kettéosztva
- 1 evőkanál balzsamecet
- 9 érett füge, félbevágva
Elkészítés
Tökéletes desszert egy őszi étkezés végére. Egy gombóc vanília fagyit is tehetünk mellé.
1. Tegyük egy tálba a ricottát, adjuk hozzá a mascarponét, a narancs héját, és keverjük óvatosan össze.
2. Egy elektromos habverő segítségével verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval, fokozatosan adjuk hozzá a 3/4 csésze cukrot és keverjük amíg a hab kemény és fényes lesz.
3. Egy nagy fém kanállal keverjük a tojásfehérje egyharmadát a ricottához, keverjük el majd óvatosan tegyük hozzá a maradékot.
4. Osszuk hat átlátszó üvegpohárba a krémet és tegyük a hűtőbe amíg a fügét elkészítjük.
5. Tegyük a maradék cukrot és ¼ csésze vizet egy kis serpenyőbe és keverjük közepes lángon, amíg a cukor feloldódik.
6. Forraljuk fel – közben ne keverjük – amíg mély arany színű lesz. Vegyük le a tűzről és azonnal keverjük össze a balzsamecettel és 1 evőkanál vízzel.
7. Tegyük vissza a tűzhelyre és keverjük addig, amíg a keverék sima nem lesz.
8. Adjuk hozzá egyenként a fügéket, forgassuk meg a karamell szószban és tegyük a krémes poharakba.
9. A maradék öntetet osszuk el a pohárkrémek tetején.
Forrás: popsugar.com