Karalábé ropogós
Jó, nevezhetjük karalábé fasírtnak is, de az nem is olyan szép, meg azt feltételezi, hogy valami töltelék anyag is van benne. De ebben csak egy kevés liszt van a kötelező tojáson kívül, nincs kenyér, nincs zsemlemorzsa, hagyma, fokhagyma. Most csak a karalábé zsenge, tavaszi ízére figyelünk, úgyhogy még a fűszereket is elhagytam belőle, de persze kakukkfű, akár rozmaring, petrezselyem, bazsalikom mind mehet bele (azért ne egyszerre). Mert mikor máskor figyeljünk rá, mint most, amikor szezonja van – bár egész évben kapni. Persze persze, nálunk is leginkább nyersen fut, én magam is szeretem nyersen elropogtatni, és a gyerekek is leginkább a ropogós zöldségeket szeretik. Mondanom sem kell, hogy azt, hogy magas a rosttartalma, és, hogy tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint, hogy kifejezetten fogyókúrás étel az alacsony kalóriatartalma miatt (tele van vízzel), nem említettem a gyerekeknek, de nálam azért ez is nyom a latban.
Na de ha nem nyersen esszük, akkor karalábélevesnek vajgaluskával, vagy így, mert… egészen egyszerűen azért így, mert így finom. Mi felnőttek, szeretjük az egyszerű, de nagyszerű Srirachás majonézzel fogyasztani, a gyerekek pedig leginkább tejföllel – szerintem mindkettő jó, sőt, a tejföl, sajt kombináció talán a legjobb.
Hozzávalók
- 2 karalábé
- 1 tojás
- 2 ek liszt
- só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A karalábét alaposan hámozd meg, mert a héja nagyon fás, rostos, és nehezen rágható, főleg sütve. Ez alól kivétel lehet a mostani, zsenge karalábé, aminek még a héja is olyan, de olyan… szóval akkor nem kell hámozni, na. Nagylyukú reszelőn reszeld le, majd egy textílpelenkába csomagolva (lehet erős papírtörölköző vagy konyharuha is) nyomkodj ki belőle minden vizet.
A tojást alaposan habard el egy villával, majd add hozzá a kinyomkodott karalábét, hintsd meg a liszttel, végül sózd, borsozd. Kb. fél ujjnyi olajat hevíts közepesen magas lángon, majd ebbe kanalazz nagyjából 1 evőkanálnyi halmokat, amelyeket lapogass el. 2-3 perc alatt szépen meg is pirul az egyik oldala, ekkor óvatosan fordítsd meg és jöhet a másik, ugyanígy. Szedd papírtörölközőre, majd nagyszemű sóval, vagy sópehellyel megszórva tálald a kedvenc mártogatósoddal.