Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kandírozott narancshéj ajándékba

A csokoládéba mártás napján mi mást is tehetnénk, mint, hogy ezt a szinte kötelezően elkészítendő, karácsonyi finomságot csokiba mártjuk?
2017. December 16.

Minden évben eljön az a pillanat, amikor már nem tudom tovább halogatni, hogy nekiálljak kandírozott narancshéjat gyártani. Sajnos kifejezetten hosszadalmas folyamat, de mentségére legyen mondva, hogy ezzel szemben nagyon egyszerű, és a narancshéjon, cukron és vizen kívül semmilyen extra alapanyagot nem igényel. Jó, ha csokiba mártod, ahogy én is szoktam, az más kérdés, akkor még számold hozzá a csokoládét is, az így is összesen 4 alapanyag. Egyébként meg a csokoládéba mártás napján mi mást is tehetnénk, mint, hogy ezt a szinte kötelezően elkészítendő, karácsonyi finomságot csokiba mártjuk?

Tulajdonképpen annyi az egész, hogy előre kell gondolkozni, és legalább 3 napot rászánni a készítésre (tehát még van idő!) Ugyanis 1-1 napot kell álni hagyni a cukorszirupban, és csak utána lehet mártani, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején. Tudom hogy nem lehet mindenhol bio narancsot venni, és drága is, de talán ez az a desszert, amiért megéri azt venni. Ám ha ez nem sikerül, akkor legyél nagyon körültekintő a narancs megmosásakor: akár súrolókefével, mosogatószerrel is mosd le, meleg folyóvíz alatt, hogy minden vegyszer, minden viasz lejöjjön róla. Ezen is, és a keserű íz eltüntetésén is segít majd a blansírozás is.

Na és akkor jöjjön a recept, természetesen csokiba mártva!

Hozzávalók

  • 4 narancs
  • 30 dkg cukor
  • víz
  • 10 dkg 70%-os étcsokoládé

Elkészítés

A narancsok héját zöldséghámozóval hámozd le úgy, hogy minimális fehér rész legyen rajta, majd tetszés szerinti méretűre csíkozd fel. Én próbálom azonos méretűre, és inkább szélesebbekre, hogy ne kis kukacok legyenek, de persze nem mindig sikerül. 1 napra áztasd be hideg vízbe, majd friss, hideg vízben tedd fel forrni. Ha forr, további 5 percig forrald, így végleg elveszti a keserűségét. Szűrd le és tedd félre.

A cukorból és 3 dl vízből főzz szirupot, vagyis közepes lángon kevergesd addig, míg a cukor fel nem olvad. Ekkor tedd bele a blansírozott narancshéjakat, azonnal vedd le a tűzről és fedd le, majd hagyd egy éjszakán keresztül állni a szirupban. Másnap újra főzd fel – forrásig – a narancshéjat a szirupban, újra vedd le a tűzről és fedd le, és hagyd állni éjszaka. Ezt a folyamatot legalább még egyszer, de még többször is megismételheted, az eredmény csak egyre jobb lesz. Ha készen vagy, szűrd le, és hagyd a szűrőben fél napig, néha átrázogatva, majd sütőpapíron, alaposan elválasztva egymástól, szárítsd meg. Ehhez is kb. 1 nap kell, és csak akkor márthatod őket csokiba, ha teljesen megszáradtak! Látni fogod, hogy sokkal vastagabbak lettek a szálak, mert a cukor kikristályosodott rajta.

A mártáshoz olvaszd meg a csokoládét vízgőz felett, és tartsd is ott, mert hamar kihűl: mártsd meg benne a narancsszeleteket – félig, vagy egészen, rád bízom – és a sütőpapírra visszatéve szárítsd. Én szeretem egymás után kétszer mártani, hogy tuti legyen a desszert érzés, ehhez lehet, hogy egy kicsit több csoki kell majd, és a kettő között persze hagyni kell megdermedni. Merészeknek ajánlom a teljes narancsszelet kandírozást: ehhez a narancsszeleteket jó pár napig, naponta cserélve a hideg viezt, áztasd be, majd kétszer ismételd meg a blansírozást, minden alkalommal friss vízzel. Onnantól minden mehet ugyanúgy, mint a narancshéjnál.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!