Íme egy különleges mediterrán saláta a vega nap alkalmából!
Szögezzük le, húsevő család vagyunk. Nem mondanám, hogy húst hússal eszünk, de elég gyakran előfordulnak nálunk a fehér húsok, ritkábban vörös hús, és – sajnos – még ritkábban hal. Azt vallom, hogy vajjal és baconnel minden jobb, vagyis mostanra inkább triumvirátussá fejlesztette magát a duo: vaj, bacon és füstölt paprika. Nem feltétlenül együtt, az talán kicsit túl zsíros és túl füstölt lenne – még nekem is.
Lényeg a lényeg, én így főzök, ezért aztán bármikor valaki vegetáriánus ételt kér tőlem lefagyok, és elsőre ezt gondolom, én olyat nem tudok. Miközben ha belegondolok, a legegyszerűbb főzelék is az, és az a jó kis cukkini gratin is, amit nemrég készítettem, vagy a süteményeim, lekvárjaim, és még annyi minden. Az alábbi saláta is nemhogy vegetariánus, hanem vegán, mert semmilyen állati eredetű alapanyag nincs benne. Csupa zöldség és teljes értékű gabona, rostok, vitaminok, ásványi anyagok és növényi fehérje mind mind megtalálható ebben a laktató és egészséges salátában, Elképesztő ízbomba, sokszínű (szó szerint) és könnyen elkészíthető étel, ami kicsit dacból is készült, mert már most utálom, hogy nincs nyár és közeleg a tél; ez a saláta pedig még a nyarat idézi. És pont ezért, hogy még zöldségesebb és nyáribb legyen, van, hogy csak feleannyi árpával csinálom ezt a salátát, de még így is nagyon laktató.
Hozzávalók
- 75 dkg padlizsán kb 1 cm-s kockákra vágva
- 40 dkg cukkíni kb. 1 cm-s kockákra vágva
- 10 ek olívaolaj
- 1 tk só vagy ízlés szerint
- 1 tk őrölt bors vagy ízlés szerint
- 1 csomag újhagyma felkarikázva
- 1 ½ tk őrölt római kömény
- ½ tk őrölt koriander
- 22 dkg árpa
- 6 dl víz vagy alaplé
- 2 ek citromlé
- csipet cukor
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 25 dkg koktélparadicsom
- 15 szem olajbogyó félbevágva
- 1 lilahagyma vékonyra szeletelve
- 1 csomag petrezselyem apróra vágva
- 1 marék mentalevél apróra vágva
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 225ºC-ra. A padlizsán és cukkini darabokat forgasd össze 5 ek olajjal, és a só és bors nagyobb részével. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd amíg a cukkini el nem kezd pirulni és a padlizsán karamellizálódni, kb 25 percig. Tedd félre hűlni.
Közben egy mélyebb lábosban hevíts 2 ek olajat, add hozzá a felkarikázott újhagymát a római köményt és a koriandert. Ha már érzed az illatát, add hozzá az árpát, forgasd át, majd öntsd fel a vízzel. Addig főzd, míg meg nem puhul az árpa, és az összes vizet fel nem szívta, ez kb. 35-40 perc. Ezt is tedd félre hűlni. Készítsd el az öntetet: a maradék olajat keverd össze a ciromlével, sózd, borsozd és add hozzá a fokhagymát és a cukrot. Egy nagy tálban öntsd össze a kihűlt zöldségeket és az árpát, majd add hozzá a hagymát, a koktélparadicsomot (amit fel is darabolhatsz), és a zöldfűszereket. Öntsd nyakon az öntettel és kész is vagy. Főételként is megállja a helyét.