Ilyen vajat még biztosan nem ettél!
Június 16-a hivatalosan a National Fudge Day, vagyis a nemzeti vajkaramella napaz Egyesült Államokban. A fudge ugyan Észak Amerikában már egészen mást jelent, mint vajkaramella, de én mégis maradtam ennél az értelmezésnél, amikor ezt a napot akartam méltó módón megünnepelni. A fudge ugyanis mostanában gyakorlatilag egy textúrát jelent, ami valóban vajkaramella jellegű: omlós, de közben krémes édesség, amely lehet csokis, karamellás, sőt, akár gyümölcsös is, gyakran magokkal is kínálják. Sőt, a “hot fudge” is létezik, ami tulajdonképpen egy olvasztott, sűrű csokoládé szirup.
De ha az eredetét nézzük, ez vaj, cukor és tej keveréke, amit én ma kicsit megfordítottam. Nem vajkaramellát, hanem karamellás vajat készítettem, ami ugyanúgy kenyérre kenhető, mint egy átlagos vaj, tulajdonképpen egy édes fűszervaj. Annál viszont kissé bonyolultabb az elkészítése, de igérem, tényleg nem nagyon.
Először karamellt kell készítenünk, amelyhez kevés tejszínt adunk, majd ezt keverjük össze a vajjal. Nem bonyolult, ugye? Akkor mehet a vajkaramella…öööö, izée, bocsánat, karamellás vaj gyártás.
Hozzávalók
- 6 dkg cukor
- 3 ek tejszín
- 15 dkg puha vaj (82% zsírtartalmú)
Elkészítés
A cukrot 3 ek vízzel tedd fel közepes lángon egy serpenyőben. Forrald fel, majd hagyd rotyogni 6-7 percet, míg aranybarna színe nem lesz. Közben vizes ecsettel törölgesd le a lábos szélét, hogy ne kristályosodjon ki. Ha kész a karamell, húzd le a tűzről és add hozzá a tejszínt, alaposan keverd el. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, keverd ki a puha vajjal, majd tedd tálba, vagy tekerd fel hengeralakúra egy fóliában, és mehet a hűtőbe, hogy megdermedjen.