Humusz, a közel-keleti mártogatós
Az arab világ egyik legismertebb és legkedveltebb mártogatósa a humusz. Főtt csicseriborsóból készül, az alap hozzávalók ráadásul megfelelnek a vegán étkezés követelményeinek. A klasszikus verzión túl megmutatom két további kedvencemet: a sült padlizsánosat és az avokádósat. Nem, ezek nem klasszikusak, de az ízek szuperül harmonizálnak, így miért ne fogyaszthatnánk így is a humuszt? Kínáljátok pitával, vagy kissé formabontó módon ropogósra pirított tortillával, ahogy én tettem. Május 13-án világnap, keverjetek be egy adagot!
A tahini (azaz a szezámpaszta) számos üzletben beszerezhető, de akkor sem kell kétségbe esni, ha éppen nem kaptok, hiszen házilag is könnyen előállítható. Az elkészítése nagyon egyszerű: forró, zsiradékmentes serpenyőben rázogatva megpirítjuk a szezámmagot. Megvárjuk, hogy kissé kihűljön, majd késes aprítóba szórjuk. Őrölni kezdjük, közben fokozatosan, evőkanalanként olívaolajat csorgatunk hozzá. Egészen addig, amíg sűrű, krémes állagú pasztát nem kapunk.
Hozzávalók
- Az alapverzióhoz:
- 40 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó
- 5 evőkanál tahini
- olívaolaj
- só
- kevés citromlé
- ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma
- A sült padlizsános verzióhoz:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 ág rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg padlizsán
- só
- 1 kis marék sós földimogyoró
- Az avokádós verzióhoz:
- 2 érett avokádó
- 1 kis marék korianderzöld
- só
- lime- vagy citromlé
Elkészítés
Az alapverzió:
A csicseriborsót leszűrjük, a főző- vagy konzervlevet megtartjuk.
Aprítógépbe tesszük, és krémesre törjük a tahinivel. Fokozatosan hozzáadagoljuk az olívaolajat, majd (ha szükséges) tovább krémesítjük kevés főzőlével vagy konzervlével. Végül sóval, citromlével és esetleg lereszelt fokhagymával ízesítjük.
Az olívaolaj mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, hiszen attól függ, hogy „sűrűbb” vagy lágyabb krémet szeretnénk-e végeredménynek. Érdemes fokozatosan adagolva kitapasztalni a számunkra legfinomabb arányt
A sült padlizsános verzió:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Hozzádobjuk a rozmaringágat, ráreszeljük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a megmosott, apróra kockázott padlizsánt. (Ha nem zsenge példányból készítjük, érdemes mosás után először karikára vágni, besózni, 20 percet állni hagyni, majd átöblíteni, és csak ezután felkockázni.)
Megsózzuk, majd erős lángon, rázogatva jól átsütjük. Végül eltávolítjuk a rozmaringot.
A humuszt megszórjuk a langyos padlizsánkockákkal és a mogyoróval.
Az avokádós verzió:
Az avokádót megpucoljuk, húsát villával összetörjük. Hozzákeverjük a felaprított koriandert, majd az egészet az elkészített alap humuszhoz forgatjuk. Ízlés szerint még megsózzuk, végül lime- vagy citromlével ízesítjük.
Ezt követően opcionálisan krémesre törhetjük, de hagyhatjuk darabosabban is benne az avokádót. Korianderrel díszítve tálaljuk.