Készítsük el otthon: Hekk, egy izgalmas pirított burgonyás körettel
A balatoni nyarak megkerülhetetlen része az egyáltalán nem balatoni, ám annál népszerűbb hekk. Ha otthon is elkészítenétek, próbáljatok ki hozzá egy izgalmas, pirított burgonyás köretet kukoricával, olajbogyókkal, aszalt paradicsommal. Jöhet még hozzá egy finom uborkasaláta, ugye, hogy mennyire meg tud újulni ez az egyszerű fogás?
Hozzávalók
4 személyre- A körethez:
- 50 dkg parázsburgonya
- 2 evőkanál libazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 10 dkg fekete olajbogyó
- 10 dkg zöld olajbogyó
- 2 cső főtt kukorica vagy egy kis kukoricakonzerv
- só, őrölt fekete bors
- 1 kis csokor bazsalikom
- A halhoz:
- 4 db tisztított hekktörzs
- só
- liszt
- fűszerpaprika
- bő olaj a sütéshez
- A salátához:
- 3/4 dl tejföl
- 3/4 dl joghurt
- 3/4 dl majonéz
- fél dl mustár
- 1 nagy kígyóuborka
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
1. A körethez a parázsburgonyák héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük, majd bő vízben megfőzzük a krumplikat. Mikor elkészültek, leszűrjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek.
2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, majd a megtisztított, nagyobb cikkekre vágott hagymát sütni kezdjük rajta. Rádobjuk (az egészben hagyott vagy cikkezett krumplit), átpirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkozott aszalt paradicsomot, az olajbogyókat és a kukoricaszemeket. Sózzuk, borsozzuk, összepirítjuk. Végül belecsipkedjük a bazsalikomleveleket is.
3. A salátához a tejfölt kikeverjük a joghurttal, a majonézzel és a mustárral. Hozzákeverjük a megmosott, felcikkezett uborkát, sózzuk, borsozzuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
4. A hekktörzseket a hal hasirányából a gerinc mentén végigvágjuk, majd az oldalait beirdaljuk és besózzuk. A lisztben elkeverünk némi fűszerpaprikát, majd ízlés szerint vékonyabban vagy vastagabban beleforgatjuk a halakat. Bő, közepesen forró olajban, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük.
5. A halat frissen tálaljuk a burgonyával és a lehűtött uborkasalátával.