Hamis mézes-krémes
Hozzávalók
- A piskótához
- 750 g liszt
- 150 g vaj
- 200 g porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 3 db tojás
- 125 g virágméz
- 125 ml zsíros tejföl
- A krémhez:
- 750 ml zsíros tej
- 100 g búzadara
- 50 g kristálycukor
- 1 evőkanál vanília kivonat vagy 1 db vanília rúd
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 150 g baracklekvár
- 2 evőkanál rumaroma
Elkészítés
Elsőként a pirkótát állítjuk össze: ez a része a süteményünknek nagyon egyszerű lesz, minden hozzávalót kimérünk egy nagyobb tálba és alaposan összegyúrjuk. Kb. 30 percre tegyük hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
Ezalatt készítsük el a krémet. Vágjuk félbe a vanília rudat és kaparjuk ki a magjait a már kimért tejbe. Tegyük fel forrni. Ha aromát használnánk, azt is most adjuk hozzá. Amikor kezd forrni, adjuk hozzá a cukrot és a búzadarát, majd folyamatos keverés mellett sűrűsítsük be. Miután elkészült és hagytuk visszahűlni szobahőmérsékletűre, habosítsuk ki a puha vajat robotgép segítségével, ezután adjuk hozzá a krémünkhöz.
Vegyük elő a tésztánkat. Egy sütőlemez vagy egy tepsi hátulját vajazzuk ki és lisztezzük be. Osszuk két felé a tésztát és a tepsi méretének megfelelően nyújtsuk ki őket. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-12 perc alatt süssük meg. Ahogy kivesszük a sütőből, jelöljük meg bevágással mindkét tészta felét, így könnyebben tudjuk majd elvágni. Így kapunk 4 lapot.
Állítsuk össze a mézesünket! A baracklekvárunkat lazítsuk fel kicsit a rummal, melegítsük langyosra és kenjük meg vele az első lapot. Jöhet rá a grízes krém, majd a következő tészta és így tovább. Ha lágy lenne a krémünk, akkor töltsük tepsibe vagy tortakeretbe, esetleg tortaformába, ha van téglalap alakú. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára, de ha nagyon türelmetlenek lennénk, elég neki 2-3 óra is. Díszítsük porcukorral.