Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel
Hozzávalók
4-6 adag- 20 dkg kerek szemű rizs
- 1 liter tej (3,8%-os)
- 1 kávéskanál só
- 1 rúd vanília
- 7,5 dkg cukor
- 30 dkg málna
- 2 evőkanál rózsavíz
- 2 dl tejszín, lágy habbá verve
- díszítéshez durvára vágott pisztácia
Elkészítés
A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert hamar odakap! Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk, hogy ne bőrösödjön be, és teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a rózsavizet, és beleforgatjuk a málnát, de néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez. A tejszínhabot lágyra felverjük, és óvatosan a gyümölcsös tejberizsbe forgatjuk. Poharakba, vagy szép tálkákba adagoljuk, tetejét málnaszemekkel és durvára vágott, sótlan pisztáciával díszítjük.