„Gyros” lepény
Élesztőt élesztővel! Nálam ez a jelmondat, mióta újra normálisan kapható a boltokban. Persze a kovászom továbbra is etetgetem, és heti egyszer-kétszer abból sütöm a kenyerünket, de az élesztőt sem vetem meg, ha gyorsabban szeretnék kelt tésztát varázsolni az asztalra.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 teáskanál só
- 3 dl meleg víz
- fél kocka friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 4 evőkanál olívaolaj
- A feltéthez:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csapott teáskanál gyros fűszerkeverék
- só
- 25 dkg tejföl
- őrölt fekete bors
- 1 fej lila hagyma
- 15 dkg reszelt sajt (trappista, edami)
- újhagymazöld a díszítéshez
Elkészítés
A tésztához a lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sót. Közben a meleg vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és megvárjuk, hogy felfusson. Ezután a liszthez adjuk az olívaolajjal együtt. A tésztát jól összedolgozzuk, megdagasztjuk, majd eltakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és egy nagyobb méretű, sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) tepsibe nyomkodjuk. Hagyjuk további 15 percet kelni.
Ezalatt elkészítjük a feltétet. A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, ráreszeljük az egyik gerezd megpucolt fokhagymát, hozzáadjuk a húst és a fűszerkeveréket. Jól összeforgatjuk, átsütjük, közben megsózzuk (ha a fűszerkeverék tartalmaz sót, ez a lépés elmarad.)
A tejfölt kikeverjük a másik két gerezd megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. A lila hagymát megpucoljuk, félkarikára vágjuk, a sajtot lereszeljük.
A pihentetett tészta tetejét megkenjük a tejföllel, ráhalmozzuk a sült csirkekockákat (szafttal együtt), rászórjuk a lila hagymát, majd végül a sajtot is. 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 percet sütjük. Felcsíkozott újhagymazölddel díszítve tálaljuk.