Fügés pisztáciás libamájpástétom
Hozzávalók
- 1 libamáj
- 2dl tejszín
- 4 gerezd fokhagyma
- 1+1kk só
- 2dl libazsír
- 5dkg olvasztott vaj
- 1dl Tokaji aszú
- 10db aszalt füge
- 2 marék pisztácia
Elkészítés
Egy kétórás délelőtti kényszervárakozás eredményeképpen rend lett a cipők között, lecserélődtek a nyári dzsekik átmeneti kabátokra, és elkészült a vacsi is.
1. A fügéket felnégyelem és az aszúban lefedve puhára párolom.
2. A zúzott fokhagymát és 1kk sót elkeverek a tejszínben.
3. A libamájat egy passzentos dobozba teszem, ráöntöm a pácot, a dobozt lezárom, és pár napra hűtőbe teszem.
4. A sütés napján a libazsírt közepes lángon felforrósítom, belemerítem a libamájat, a tejszínes pácot is elkeverem a zsírban, és a libamáj mindkét oldalát 5-7 percig sütöm.
5. Amikor a máj megsült (vigyázni kell, hogy nehogy túlsüssük, mert megkeményedik), a vajjal, 1kk sóval illetve a sütőzsírból 2-3 kanállal egy botmixer segítségével lepürésítem, majd belekeverem az egész hámozott pisztáciákat.
6. A megpuhult fügéket robotgépben pépesítem a párolólevükkel.
7. A pép felét egy csatosüveg aljában elterítem, a pisztáciás májat rákanalazom az üveget félig megtöltve, majd egy újabb fügeréteg következik és egy újabb adag májpástétom, amit végül tört pisztáciával díszítek.
8. Az üveget hűtőbe teszem pár órára, legalább annyi időre, hogy a pástétom kellően megdermedjen. (Amit én elfelejtettem: kevés zsírt csorgatok a pástétom tetejére – szépen fog mutatni az aranysárga dermedt zsír a pástétom tetején.)
9. Pirítóssal kínálom.