Fügés-fetás focaccia
Az édes fügéhez rendkívül jól illenek a sós ízek. Csodás párost alkot a feta sajttal, ami a készítéséből adódóan sós. Egy focaccia alapra helyezve őket mesés reggeli vagy vacsora készíthető.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 25 dkg fehér búzaliszt (lehet pizzaliszt is)
- 1/2 tasak szárított élesztő
- 0,5 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 8 szem füge
- 10 dkg feta sajt
- friss bazsalikom
- néhány evőkanálnyi olívaolaj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit begyúrom – akár géppel –, és duplájára kelesztem. Nem baj, ha kissé lágyabb. A focaccia tésztáját én olajosan kezelem, nem lisztesen. A kelesztő tál alját kiolajozom, beleteszem a tésztát, lefedem, hogy ne száradjon ki, és úgy teszem félre keleszteni.
Egy hőálló tálat előkészítek (esetemben 23×30 cm-es), és alaposan kikenem olívaolajjal. A fügéket megtisztítom és felnegyedelem. A bazsalikomleveleket is előkészítem. A sütőt előmelegítem 300 °C-ra, vagy ha nem tud annyit a sütő, akkor a lehető legmelegebbre. A sütőrácsot a felső harmadba helyezem, oda fogom tenni a sütnivalót.
Amikor a tészta megkelt, kiszedem a tálból, és úgy olajosan, kézzel széthúzogatom. Beleteszem a tálba, ott elegyengetem. Ujjaimmal megnyomkodom, egyrészt töltse ki a tálat, másrészt legyen jó dimbes-dombos. Kézzel rámorzsolom a feta sajtot, egy kevés aprított bazsalikommal megszórom, majd ráhelyezem a negyedelt fügéket. Meglocsolom olívaolajjal. Mehet be a forró sütőbe. Akkor kész, ha a széle szépen megpirult.
Miután kivettem a sütőből, félreteszem hűlni, és frissen még szórok rá bazsalikomot.
Jó étvágyat!