Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli
Vannak olyan emberek, akik hagymát hagymával, fokhagymát fokhagymával esznek. Emlékszem, volt egy barátnőm, aki egyszer egy pizzériában annyi fokhagymás olajat evett az asztalra kitett kis pizzagolyókkal, hogy rosszul lett tőle – na azóta ő is visszavett egy kicsit. Én a fokhagymát mindig csak ízesítőnek, a háttérben megbújó, de fontos íznek használtam és használom ma is. Ezért is szeretem nagyon az aiolit, ezt a mediterrán szószt, ami eredetileg fokhagymás olajat jelent. Ugyanis ez eredetileg valóban csak fokhagyma és olívaolaj, de emulzifikáló anyagként tojást is sokszor adnak hozzá. Így viszont máris kész a fokhagymás majonéz, ami csodás sült burgonya mellé (jó kis tapa, a tapas bárok egyik kedvenc csipegetnivalója), de legtöbbször össze is forgatják vele, én pedig mártogatni szeretem. De a felhasználása végtelen: sült csirke, hal, sült zöldségek, sült tintahal… Most mindjárt éhen halok.
Szóval a fokhagyma napján szerintem készítsetek aiolit, mégpedig így, a Serious Eats ötlete nyomán, botmixerrel.
Hozzávalók
- 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 nagy tojássárgája
- 2 tk citromlé
- 125 ml étolaj
- 125 ml extra szűz olíva olaj
- só, bors
Elkészítés
A kétféle olaj azért kell, hogy a majonéz ne legyen nagyon keserű az olíva olajtól. A fokhagymát, a tojást és a citromlevet tedd a botmixer poharába. Öntsd rá az étolajat, és hagyd 15 másodpercig leülepedni. Ezután óvatosan tedd bele a botmixert és kezdd el keverni. Ahogy látod, hogy elindul a “majonézesedési” folyamat, vagyis elkezd emulzifikálódni a keverék, döntsd meg az edényt, hogy minden olaj el tudjon benne keveredni. Ha kész van, tedd át egy tálba, és folyamatos kevergetés közben, lassan csepegtesd hozzá az olíva olajat is. Sózd, borsozd ízlés szerint. Hűtőben akár 2 hétig is eláll.