Fehérboros gomba
Az ízek a gomba karamellizálásával teljesednek ki, így kötelező a magas hőfokon való főzés
2017. February 13.
Hozzávalók
- 455g csiperkegomba
- 60 ml olívaolaj (osztva)
- 4 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 közepes hagyma (apróra vágva)
- 120 ml fehérbor
- 1 ek. citromlé
- ½ tk. chili por
- 2 ek. vaj
- 2 ek. aprított petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Tisztítsuk meg a gombákat, próbáljuk azokat egészben tartani – kivéve, ha nagyobbak, akkor vágjuk félbe.
Nagy lángon melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, öntsünk bele 30 ml/2 ek. olívaolajat, majd tegyük rá a gombákat, amelyeket gyakori kevergetés mellett 3-5 perc alatt karamellizáljunk.
Ezután keverjük hozzá a maradék olívaolajat, a fokhagymát és a hagymát. Ha üvegesedni kezdenek, jöhet a bor, a citromlé és a chili por. 2 percig főzzük a serpenyő tartalmát, ez alatt kissé lefő a gombákról a folyadék. Adjuk hozzá a vajat, a petrezselymet és főzzük további 1 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Megosztom barátaimmal