Ezt süsd, ha jót (és valami édeset) akarsz: Rebarbara szezON. Ráadásul eperrel!
Ha tavasz, akkor két fejlövésem van: a spárga és a rebarbara. Az én családomban erős a francia vonal, és Franciaországban a rebarbara régen és most is imádott étel, a gyerekek imádják püréformában, egyébként pedig jellemzően édességnek használják ezt a zöldséget. Magyarországon is nagyon könnyen megterem, régebben gyakrabban is lehetett kapni, és mostanában újra fel-fel bukkan. Ahogy látok, már veszem is tonnaszámra, a kompót a családi kedvenc, de készülhet belőle tarte, krém, püré, pite. Eperrel párosítva klasszikusnak számít, én pont ezt ritkán szoktam, mert diszkriminációnak tartom, mintha önmagában nem lenne elég jó. És most mégis ezt tettem, egészen egyszerűen a színe miatt. A külseje ugyanis lehet gyönyörű bordós vörös, de belül zöld ez a szár, ettől aztán csúnya barna lesz minden, ami készül belőle. Ezt orvosoltam egy kis eperrel.
Hozzávalók
- 50 dkg rebarbara
- 15 dkg cukor (ez változhat ízlés szerint)
- 4 tojás
- 5 ek kukoricakeményítő
- 2 ek vaj
- 25 dkg eper
- A tésztához:
- 30 dkg liszt (nekem kb. a harmada teljeskiőrlésű, ettől omlósabb)
- 20 dkg hideg vaj felkockázva
- 3-4 ek hideg tejföl
- 3-4 ek porcukor (elhagyható)
Elkészítés
A tésztához morzsold el a lisztet a vajjal, ha porcukrot is használsz, akkor azzal együtt. Ha már morzsás, adagold hozzá a tejfölt, de csak annyit, amennyitől összeáll. Minél kevesebbet gyúrd, az a lényeg, csak tapaszd össze labdává és sütőpapírban tedd el pihenni a hűtőbe legalább fél órára. Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát és tedd piteformába, egy sütőpapírral béleld ki a tésztát és pakold tele nehezékkel, babbal, rizzsel, vagy akár kiskanalakkal. Süsd kb. 25 percig így, majd vedd ki a nehezéket, és anélkül, csak magában süsd tovább, teljesen készre, kb. 5-10 perc alatt. Vedd ki a sütőből és hagy hűlni.
A rebarbara végeit vágd le, és csak akkor hámozd meg, ha sérült. Darabold fel, majd közepesen magas lángon tedd fel a cukorral főni csak a saját levében, néha keverd meg. Kb. 15 perc kell neki, hogy teljesen megfőjön és szétessen, de folyamatosan ellenőrizd és kevergesd. Közben az epret tisztítsd meg, és a kukoricakeményítőt oldd fel kb. 3 ek hideg vízben. Ha a rebarbara megfőtt, botmixerrel pépesítsd, majd add a keményítős levet a rebarbarához, forrald fel, és főzd 1 percig. A tojásokat kissé verd fel egy tálban, majd fokozatosan csorgasd hozzá a rebarbarapürét, és tedd vissza főni közepes lángon még nagyjából 1 percet, míg besűrűsödik. Ha levetted a tűzről, add hozzá először a vajat, majd az epret, és újra pépesítsd botmixerrel. Szűrd át a pitetésztába, és hagyd hűlni, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára. Ha kihűlt díszítsd tejszínhabbal, de akár tojáshabot is használhatsz, amit kissé megpörkölsz. Kisebb eperszemekkel, félbevágott darabokkal is dekorálhatod.