Ezt készítsd nyári bulikra: focaccia
Hozzávalók
4-6 szelethez- 50 dkg kenyérliszt
- fél kocka friss élesztő (a vízből 1 dl-rel és egy kis cukorral felfuttatva) vagy egy zacskó szárított élesztő
- 1 bő kávéskanál só
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 15 dkg (vegyes színű) koktélparadicsom
- 1 kis marék (magozott) fekete olajbogyó
- 1 kis ág rozmaring
- só, olívaolaj
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (vagy a porélesztőt), a sót és az olajat. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kézzel vastagabbra, tetszőleges formájúra (például oválisra) nyújtjuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és hagyjuk ismét megkelni.
Az újra megkelt tésztába ujjainkkal lyukakat nyomkodunk, majd belenyomkodjuk a megmosott, egész vagy felezett paradicsomokat, az olajbogyókat és a rozmaring leveleit. Megszórjuk sóval, spriccelünk rá olívaolajat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 18-20 perc alatt készre sütjük, melegen vagy hidegen is tálalhatjuk, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.