Epres sajttorta
Több okból is érdemes otthon is megpróbálkozni a sajttortával. Egyrészt csak néhány alapanyag szükséges hozzá és szuper egyszerűen összeállítható, másrészt egy könnyed, bármikor jóleső desszertet kapunk eredményül.
Hozzávalók
- 15 dkg cukormentes zabkeksz
- 5 dkg kókuszolaj
- 50 dkg light mascarpone
- 17 dkg eritrit
- 2 db tojás
- 15 dkg eper
- 1 evőkanál útifű maghéj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160ᵒC-ra.
A zabkekszet egy vastag nejlonzacskóba tesszük, majd egy húskloffoló segítségével apróra törjük. Ezután egy tálban összekeverjük a kekszmorzsát az olvadt kókuszolajjal, majd egy alufóliával több rétegben betekert kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
Az előmelegített sütőben 12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ezalatt egy kézi habverő segítségével összekeverjük a mascarponet 15 dkg eritrittel és a tojásokkal. Ezt a krémet az elősütött kekszlapra öntjük és elegyengetjük. A tortaformát egy magasfalú tepsibe tesszük, amit megtöltünk kb. 0,5 liter vízzel.
A tepsit a forró sütőbe tesszük 30 percre. Ezután kivesszük és lefedjük a tortát alufóliával, nehogy megégjen, majd visszatesszük és további 40 percig sütjük.
A megsült tortát hideg helyen hűlni hagyjuk.
Az epret (néhány szem kivételével) felkockázzuk, majd 2 dkg eritrittel és az útifű maghéjjal összekeverve alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett forralni kezdjük, amíg levet ereszt és elkezd sűrűsödni. Az eperszószt a torta tetejére kanalazzuk.
A sajttortát egy éjszakára, vagy legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt friss eperszeletekkel díszítjük.