Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres csúsztatott palacsinta

Adásban volt: 2013. április 11.
A recepthez tartozó videó
Légies, könnyű palacsinta eperrel rétegezve.
2016. április 24.

Hozzávalók

8 szelet
  • 3 tojás
  • 6+2 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 0,5 narancs reszelt héja
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • opcionális: 1 evőkanál narancslikőr, vagy narancsvirágvíz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vanília kikapart magja
  • 1 evőkanál puha vaj a sütőforma kikenéséhez
  • 25 dkg eper + díszítéshez
  • 10 dkg eperlekvár
  • törökmogyoró
  • olaj a palacsinta sütéshez

Elkészítés

A tojások sárgáját 6 dkg cukorral és egy csipet sóval fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a tejet, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a reszelt narancs- és citromhéjat – valamint ha használunk -, akkor a narancslikőrt vagy a narancsvirágvizet is, és csomómentesre keverjük. 
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és félúton 2 dkg cukrot adunk hozzá. A kész habot óvatosan összeforgatjuk a tojásos-lisztes masszával. Két tálkában kikészítjük a vaníliás porcukrot és a durvára tört, pirított törökmogyorót (amit előtte zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítunk).
A sütőt előmelegítjük 160C fokra. Előkészítünk és kivajazunk egy körülbelül akkora átmérőjű jénait, vagy tortaformát, amekkora a palacsintasütőnk. 
A palacsintasütőben kevés olajat forrósítunk, majd egy-egy merőkanálnyi tésztából, alacsony lángon, 8 darab palacsintát sütünk úgy, hogy csak az egyik felét sütjük készre. Ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a hagyományos palacsintatésztánál, és ha nehezebben terül el, a merőkanál hátával kicsit segíthetünk ezen. Akkor van kész, amikor a teteje már nem folyós, kissé megszilárdult, de még krémes, és lyukacsos.
A palacsintákat sületlen felükkel felfelé a kivajazott formába tesszük, rétegenként megkenjük eperlekvárral, és megszórjuk 1-1 evőkanál vaníliás porcukorral, apróra vágott eperrel, valamint pirított törökmogyoróval. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítjuk a rétegekre. Tortalapáttal, vagy spatulával kissé lenyomkodjuk, hogy összeálljon.
Sütőbe tesszük, és alufóliával letakarva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Végül kiborítjuk a formából, és porcukorral meghintve, eperdarabokkal díszítve, langyosan tálaljuk.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vaníliás cukor házilag

Vaníliás cukor házilag

Sütemények, desszertek, édességek hozzávalói közt szinte mindig ott szerepel a vaníliás cukor. Most megmutatjuk, hogy készíthető el otthon.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?