Epres csúsztatott palacsinta
Hozzávalók
8 szelet- 3 tojás
- 6+2 dkg kristálycukor
- csipet só
- 3 dl tej
- 20 dkg liszt
- 0,5 narancs reszelt héja
- 0,5 citrom reszelt héja
- opcionális: 1 evőkanál narancslikőr, vagy narancsvirágvíz
- 10 dkg porcukor
- 1 vanília kikapart magja
- 1 evőkanál puha vaj a sütőforma kikenéséhez
- 25 dkg eper + díszítéshez
- 10 dkg eperlekvár
- törökmogyoró
- olaj a palacsinta sütéshez
Elkészítés
A tojások sárgáját 6 dkg cukorral és egy csipet sóval fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a tejet, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a reszelt narancs- és citromhéjat – valamint ha használunk -, akkor a narancslikőrt vagy a narancsvirágvizet is, és csomómentesre keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és félúton 2 dkg cukrot adunk hozzá. A kész habot óvatosan összeforgatjuk a tojásos-lisztes masszával. Két tálkában kikészítjük a vaníliás porcukrot és a durvára tört, pirított törökmogyorót (amit előtte zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítunk).
A sütőt előmelegítjük 160C fokra. Előkészítünk és kivajazunk egy körülbelül akkora átmérőjű jénait, vagy tortaformát, amekkora a palacsintasütőnk.
A palacsintasütőben kevés olajat forrósítunk, majd egy-egy merőkanálnyi tésztából, alacsony lángon, 8 darab palacsintát sütünk úgy, hogy csak az egyik felét sütjük készre. Ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a hagyományos palacsintatésztánál, és ha nehezebben terül el, a merőkanál hátával kicsit segíthetünk ezen. Akkor van kész, amikor a teteje már nem folyós, kissé megszilárdult, de még krémes, és lyukacsos.
A palacsintákat sületlen felükkel felfelé a kivajazott formába tesszük, rétegenként megkenjük eperlekvárral, és megszórjuk 1-1 evőkanál vaníliás porcukorral, apróra vágott eperrel, valamint pirított törökmogyoróval. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítjuk a rétegekre. Tortalapáttal, vagy spatulával kissé lenyomkodjuk, hogy összeálljon.
Sütőbe tesszük, és alufóliával letakarva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Végül kiborítjuk a formából, és porcukorral meghintve, eperdarabokkal díszítve, langyosan tálaljuk.