Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Élesztő és kelesztés nélküli könnyű mini fánkok

Puha belső, kissé roppanós külső édes mázzal megcsurgatva
2017. February 13.

 

 

Hozzávalók

  • A fánkokhoz:
  • 5 csésze növényi olaj (sütéshez)
  • 1 csésze tej
  • 1 tojás
  • 2 csésze liszt
  • 2 ek. cukor
  • 4,5 tk. sütőpor
  • ½ tk. só
  • ¼ csésze vaj (olvasztott)
  • A cukormázhoz:
  • 1,5 csésze porcukor
  • 3,5 ek. tej
  • 2 ek. vanília aroma

Elkészítés

1. Öntsük az olajat egy nagyfenekű, széles lábasba. Helyezzünk bele hőmérőt és melegítsük fel a lábas tartalmát 175 °C-ra. Béleljünk ki egy tálat papírtörlővel.

 2. Egy kis tálkában keverjük össze a tejet és a tojást, egy nagyobban pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Utóbbihoz adjuk hozzá a tej-tojás mixet, majd az olvasztott vajat és keverjük egynemű tésztává.

3. Ha az olaj elérte a kívánt hőfokot egy fagyikanál segítségével kanalazzuk bele a tésztát (egyszerre több gombócot is süthetünk, de ne legyen zsúfolt a lábas). Kb. 2 perc alatt aranybarnára sülnek a mini fánkok – forgassuk őket sülés közben. Kanalazzuk ki a kész gombócokat a papírtörlővel bélelt tálba.

4. Amíg hűlnek, készítsük el a mázat. Szitáljuk a porcukrot egy közepes tálba, lassan keverjük bele a tejet és a vanília aromát. Sima keveréket kell kapnunk. Ha nem elég folyós, mehet bele még egy ek. tej. Egyesével forgassuk meg benne a mini fánkokat, majd tegyük lecsöpögtetőre vagy csurgassuk meg a mázzal a fánkokat.

 

forrás: justataste.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!