Élesztő és kelesztés nélküli könnyű mini fánkok
Hozzávalók
- A fánkokhoz:
- 5 csésze növényi olaj (sütéshez)
- 1 csésze tej
- 1 tojás
- 2 csésze liszt
- 2 ek. cukor
- 4,5 tk. sütőpor
- ½ tk. só
- ¼ csésze vaj (olvasztott)
- A cukormázhoz:
- 1,5 csésze porcukor
- 3,5 ek. tej
- 2 ek. vanília aroma
Elkészítés
1. Öntsük az olajat egy nagyfenekű, széles lábasba. Helyezzünk bele hőmérőt és melegítsük fel a lábas tartalmát 175 °C-ra. Béleljünk ki egy tálat papírtörlővel.
2. Egy kis tálkában keverjük össze a tejet és a tojást, egy nagyobban pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Utóbbihoz adjuk hozzá a tej-tojás mixet, majd az olvasztott vajat és keverjük egynemű tésztává.
3. Ha az olaj elérte a kívánt hőfokot egy fagyikanál segítségével kanalazzuk bele a tésztát (egyszerre több gombócot is süthetünk, de ne legyen zsúfolt a lábas). Kb. 2 perc alatt aranybarnára sülnek a mini fánkok – forgassuk őket sülés közben. Kanalazzuk ki a kész gombócokat a papírtörlővel bélelt tálba.
4. Amíg hűlnek, készítsük el a mázat. Szitáljuk a porcukrot egy közepes tálba, lassan keverjük bele a tejet és a vanília aromát. Sima keveréket kell kapnunk. Ha nem elég folyós, mehet bele még egy ek. tej. Egyesével forgassuk meg benne a mini fánkokat, majd tegyük lecsöpögtetőre vagy csurgassuk meg a mázzal a fánkokat.
forrás: justataste.com