Egy falat Amerika: S'mores
Van ám nemzeti S’mores ünnep is a tengerentúlon, augusztus 10-én ünneplik. Ilyenkor tábortűz köré ülnek az emberek, nyársra tűzik a kis pillecukraikat, majd összeállítják az édes-ragacsos szendvicsüket. Ahogy a legtöbb népszerű ételnek, úgy a S’mores-nak is számtalan továbbgondolt változata született, én apró, graham liszt alapú sütifalatkákat készítettem, a tejcsokit karakteresebb étcsokira cseréltem, plusz még jól felturbóztam kukoricapehellyel.
Hozzávalók
10 kis szelethez- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg graham liszt
- 5 dkg sima liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 20 dkg étcsoki
- 1 kávéskanál olaj
- 5 dkg kukoricapehely
- 20 db pillecukor
Elkészítés
1. A vajat felhabosítjuk az elhabart tojással és a cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport és a fahéjat, majd részleteiben a tojásos elegyhez szitáljuk. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral kibélelt, kisebb méretű tepsibe nyomkodjuk kb. 1,5 cm vastagon.
2. A kekszalapot 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15-18 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
3. Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajon. Mikor kész, lehúzzuk a tűzről, és pár percet pihentetjük. A kukoricapelyhet durvára törjük, majd apránként a csokihoz forgatjuk. A masszát a kihűlt kekszalapra kenjük. Belenyomkodjuk a pillecukrokat, majd megvárjuk, hogy a csokis réteg megdermedjen.
4. A süteményt 10 szeletre vágjuk a pillecukrok mentén. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, majd grill fokozatra állított sütőben kb. 1-1,5 percet grillezzük (vigyázzunk, a pillecukornak éppen elég, ha színt kap, nagyon gyorsan meg tud égni). Melegen tálaljuk.